Tranzitul gazelor naturale din Rusia spre Europa via Polonia, prin conducta Yamal, a fost oprit

Tranzitul gazelor naturale ruseşti prin conducta Yamal-Europe, care traversează Polonia şi ajunge până în Germania, a fost complet oprit marţi, a anunţat compania germană Gascade, informează Itar Tass, citată de Agerpres.

Acordul privind tranzitul gazelor naturale între Rusia şi Polonia, care data din anii 1990, a expirat în data de 17 mai 2020, în condiţiile în care Varşovia îşi pune legislaţia în acord cu regulile Uniunii Europene şi pune capăt mai multor decenii de dependenţă de gazele ruseşti.

Firma Gascade a precizat că livrările de gaze la frontiera dintre Polonia şi Germania au început să scadă treptat pe parcursul week-end-ului iar marţi în jurul orei 08:00-09:00 au ajuns la nivelul zero.

La rândul său, firma Gaz-System, operatorul reţelei de gazoducte din Polonia, a precizat luni că după ce acordul de tranzit va expira, va începe să vândă capacităţi pentru conducta Yamal via licitaţii. Însă capacităţile rezervate pentru ziua de duminică au fost semnificativ mai mici decât în perioadele anterioare şi în consecinţă „nu este nevoie ca staţiile de pompare să lucreze 24 de ore din 24 la un nivel al comenzilor atât de redus al comenzilor”, a precizat Gaz-System.

Necesarul de gaze naturale al Poloniei este de aproximativ 17 miliarde metri cubi pe an, iar jumătate din cantitate este furnizată de Rusia pe baza unui contract de livrare pe termen lung convenit cu Gazprom. Pentru viitor, Polonia a decis să extindă un terminal de import al gazelor naturale lichefiate amplasat la Swinoujscie, pe coasta Mării Baltice, şi de asemenea va construi un gazoduct spre Norvegia.

Yamal Europe are o capacitate de tranzit de 33 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *