Tranzacţiile spot cu electricitate şi preţurile au explodat în decembrie. Pe pieţele la termen, schimburile au scăzut dramatic

Tranzacţiile pe termen lung între producători şi furnizori au scăzut dramatic în decembrie pe toate pieţele bilaterale. În aceste condiţii, piaţa pentru ziua următoare a devenit de departe cea mai lichidă în tranzacţiile cu energie. Aici, preţul a crescut cu 74% în ultimul an.

Piaţa spot de energie electrică (piaţa pentru ziua următoare) a crescut în luna decembrie a anului 2018, ca volum de tranzacţii şi mai ales ca valoare a lor, comparativ cu situaţia înregistrată în decembrie 2017, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei de Energie Electrică.

În decembrie 2018, pe PZU, volumul total tranzacţionat pe PZU a fost de 2,26 TWh de energie electrică, în creştere cu 19% faţă de volumul din decembrie 2017, la preţuri medii de 298 lei/MWh, cu peste 74% peste cele înregistrate cu un an în urmă. Din ambele cauze, dar în special al preţului crescut, valoarea tranzacţiilor pe PZU a fost, în decembrie 2018, de 700 de milioane de lei, cu peste 88% mai mult faţă de luna decembrie 2017.

Cota PZU în consumul naţional a crescut cu 5 puncte procentuale, până la 42%.

De ce se tranzacţionează atât de mult pe piaţa spot? Cumpărătorii (furnizori) spun că producătorii nu scot la vânzare cantităţi suficiente pentru contracte bilaterale pe termen lung, ba chiar preferă şă ţină energie pentru piaţa de echilibrare, cu preţuri mult mai mari, producătorii spun că sunt contractaţi şi că trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile, şi doar ce mai rămâne este folosit pe piaţa spot şi în echilibrare, care nu este o piaţă voluntară, ci obligatorie. În plus, datele arată că se şi produce mai puţin decât anul precedent.

Citeşte şi:

România importă masiv energie din Ucraina. Cine o aduce şi de ce are atât de mult loc să o vândă

Dincolo de cauze sau jocurile comerciale, cifrele OPCOM arată că, pe platformele bilaterale, cantităţile de energie tranzacţionate prin contracte pe termen lung au scăzut semnificativ.

Astfel, pe PCCB-LE (licitaţie extinsă), în decembrie 2018 s-au tranzacţionat 905 GWh de energie electrică, preţul mediu ponderat fiind de 281 de lei. Cantitatea este cu peste 8% mai mică decât cea din decembrie 2017, de 989 GW, când preţul era de 216 lei.

Pe PCCB-NC (negociere continuă), în decembrie 2018 s-au tranzacţionat 696 GWh, preţul mediu ponderat fiind de 271 de lei. În decembrie 2017 se tranzacţionase de peste trei ori mai multă energie, adică 2,06 TWh, la un preţ evident mai mic, de 213 lei.

Pe PCCB-OTC (negociere dublă continuă) canitatea de energie tranzacţionată în decembrie 2018 a fost de 1,26 TWh, adică mai puţin de jumătate din volumele tranzacţionate cu un an în urmă: 2,7 TWh în decembrie 2017. Preţul, evident, a crescut de la 223 de lei la 273 de lei.

Iar Piaţa Centralzată pentru Serviciul Universal este practic aproape de dispariţie, cu doar 108 GWh tranzacţionaţi în decembrie 2018, adică la doar 8% din volumul tranzacţiilor din decembrie 2017, de 1,29 TWh. Preţul a crescut de la 249 lei la 310 lei MWh.

Toată piaţa a fost afectatată în decembrie şi de informaţiile apărute în spatial public anterior apariţiei OUG 114, care a confirmat mare parte din informaţiile vehiculate anterior: taxa pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din energie şi reintroducerea preţurilor reglementate pentru casnici timp de 3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *