Transportatorii cer reducerea accizei la carburanţi, la nivelul din vară, şi spun că preţul va ajunge la 6 lei litrul în câteva zile. Luna viitoare, ies în stradă

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului să revină la nivelul accizei din luna august şi anunţă că, începând cu luna ianuarie, va începe acţiuni de protest, se arată într-un comunicat al transportatorilor

Conform sursei citate, pragul de 6 lei/litru carburant riscă să fie atins în preajma Sărbătorilor atât din cauza creşterii constante a cotaţiilor barilului cât şi din cauza apetitului furnizorilor pentru scumpiri în această perioadă.

„Preţurile carburanţilor urcă vertiginos în timp ce Guvernul evită să comunice două adevăruri: încasările din acciza aferentă carburanţilor au scăzut exact cum s-a întâmplat şi în perioada 2014-2016, preţurile la raft au crescut chiar dacă transportatorii nu au transferat în tarif creşterea costurilor operaţionale. După trei luni de la intrarea în vigoare a celei mai proaste modificări fiscale, Guvernul nu a oferit pieţei de transport un răspuns clar cu privire la returnarea accizei şi se bazează în continuare pe consumul pieţei active în condiţiile în care peste 90% din motorina utilizată de transportul internaţional este alimentată din surse aflate în afara graniţelor României”, potrivit FORT.

În comunicat se mai spune că FORT a aşteptat un răspuns din partea Guvernului, chiar şi unul negativ, dar guvernanţii au evitat să răspundă.

Citeşte şi:

30 de lei în plus la un plin. Carburanţii s-au scumpit cu aproape 14% în doar două luni, de când Guvernul a majorat acciza. 

„La solicitarea membrilor FORT, începând cu luna ianuarie 2018, vor fi organizate proteste pe modelul consacrat al celor din 2016, ce au condus la modificarea legii RCA, proteste la care sunt aşteptaţi toţi consumatorii de carburant ce suferă din cauza preţurilor uriaşe de la pompă. Blocajul instituit de Guvern în raport cu acest subiect confirmă încă odată faptul că interesul faţă de mediul privat şi problemele acestuia este 0 şi pentru actualul Cabinet”, conform documentului citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *