Transgaz şi Eustream din Slovacia au semnat un memorandum privind dezvoltarea sistemului de gazoducte Eastring

Operatorul sistemului naţional de gaze al României, Transgaz, şi compania similară din Slovacia, Eustream au anunţat semnarea unui memorandum de înţelegere privind dezvoltarea coridorului de transport al gazelor Eastring pe teritoriul celor două ţări, potrivit unui comunicat al Transgaz, remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti.

Memorandumul a fost semnat de către directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi de către Rastislav Nukovic, director general al Eustream.

Prin semnarea Memorandumului, printre alte prevederi, părţile îşi exprimă şi acordul pentru cooperarea împreună cu ceilalţi operatori de sisteme de transport din Republica Cehă, Ucraina, Ungaria şi Bulgaria în vederea investigării posibilităţilor de dezvoltare a Eastring pe teritoriile României şi Slovaciei.

‘Cu această ocazie, în calitate de director general al SNTGN Transgaz SA, domnul Ion Sterian a subliniat percepţia pozitivă şi aprecierea de care se bucură partenerii slovaci în România şi a exprimat încrederea că deschiderea manifestată de Eustream a.s. pentru dezvoltarea relaţiei de colaborare cu SNTGN Transgaz SA va aduce rezultate favorabile pentru aprofundarea şi intensificarea conlucrării în plan regional, prin crearea şi armonizarea condiţiilor de dezvoltare şi integrare a reţelelor de transport în domeniul gazelor naturale şi, în general, al energiei. În viziunea domnului Ion Sterian, apropierea dintre Transgaz şi Eustream va facilita schimburi de experienţă tehnologică în domenii precum proiectarea şi cercetarea, operarea şi dezvoltarea sistemelor de transport, dispecerizarea gazelor naturale, mentenanţa conductelor, implementarea şi modernizarea SCADA, transpunerea legislaţiei şi a reglementărilor UE din domeniul energetic’, se mai arată în comunicat.

Partenerii slovaci au evidenţiat, la rândul lor, scopul comun al creşterii siguranţei în aprovizionare la nivel european şi nevoia de consolidare a progreselor obţinute până în prezent de operatorii sistemelor de transport gaze naturale din Slovacia şi România.

Eustream este operatorul sistemului slovac de transport gaze naturale, autorizat în mod corespunzător pentru desfăşurarea activităţilor de transport gaze naturale în Slovacia.

SNTGN Transgaz SA este operatorul sistemului naţional de transport al gazelor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *