Transgaz s-a aliat cu francezii de la Engie şi a depus ofertă pentru cumpărarea DESFA, operatorul reţelei de transport a gazelor din Grecia

Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor din România a depus, împreună cu firma franceză GrtGAS pentru achiziţionarea pachetului majoritar de la acţiuni al DESFA, operatorul naţional al sistemului de transport al gazelor din Grecia, scos la vânzare de statul grec.

Şase consorţii au depus oferte pentru achiziţionarea pachertului majoritar de acţiuni la DESFA, potrivit presei din Grecia. Acestea sunt:

  • Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited (Marea Britanie)
  • Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ Enagas/ N.V. Nederlandse Gasunie (Italia, Belgia, Spania, Olanda).
  • Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Romania, Franţa)
  • Regasificadora del Noroeste S.A. (Spania)
  • Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Statele Unite)
  • Powerglobe LLC (Qatar)

Ulterior, investitorii de pe lista scurtă vor fi invitaţi să prezinte oferte angajante.

Statul grec scoate la vânzare 66% din DESFA şi se aşteaptă să primească cel puţin 400 de milioane de euro pe acest pachet. Jumătate din suma care va fi obşinută de statul elen va ajunge la buget, iar cealaltă jumătate va fi investită în compania petrolieră naţională a Greciei, Hellenic Petroleum. Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme şi de vânzări de active promis de statul elen, în schimbul pachetului de asistenţă financiară al creditorilor internaţionali.

Autorităţile de la Atena vor să obţină din privatizări două miliarde de euro anul acesta şi 3,5 miliarde de euro în 2018. De asemenea, ţara vrea să se promoveze ca un hub european pentru tranzitul gazelor naturale din Asia şi Estul Mediteranei spre Europa.

Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce un acord anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat din cauza unor neînţelegeri legate de tariful gazelor naturale.

Oficialii Transgaz au anunţat încă de anul trecut intenţia de a participa la procesul de privatizare al DESFA.

GrtGAS este o companie franceză de transport al gazelor naturale, deţinută de Engie (fosta Gas de France), care mai deţine în România una dintre cele două mari distribuţii de gaze naturale, Distrigaz Sud.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *