Transgaz recunoaște că se aduce gaz în România doar pe conducta de tranzit, nu are încă acord cu ucrainenii și a propus un grup de lucru comun, dar capacitatea de import e suficientă

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, Transgaz nu are încă semnat un contract de interconectare cu omologii ucraineni pentru punctele tradiționale de import ale României din Ucraina, și importurile de gaze se fac acum doar pe firul unu al gazoductului Transbalcanic. Transgaz reiterează că există suficientă capacitate pentru a se importa gaze dacă va fi foarte frig iar, în privința acordului cu partea ucraineană, anunță că a făcut oferta constituirii unui grup de lucru comun pentru verificarea conformității stațiilor de comprimare la standardele europene.

Mai jos aveţi comunicatul Transgaz:

Astfel, pe direcţia Ucraina-România, capacitatea fermă în PI Isaccea1-Orlovka1 este de aproximativ 18,8 milioane mc/zi, iar pe direcţia Bulgaria – România capacitatea fermă în PI Negru Vodă 1-Kardam (reverse flow) este de 15,7 milioane mc/zi.

„Fără a lua în considerare capacităţile disponibile la PI Csanadpalota şi PI Ruse- Giurgiu de cca 9,7 milioane mc/zi, capacitatea totală disponibilă la PI Isaccea 1- Orlovka1 + Negru Vodă 1 – Kardam este de cca 34,5 milioane mc/zi. Prin acest punct de interconectare se poate asigura necesarul de gaze din import pentru România, care în condiţii de temperaturi deosebit de scăzute este de circa 20-22 milioane mc/zi”, precizează Transgaz într-un comunicat remis AGERPRES.

Începând cu 1 ianuarie 2019, conducta de tranzit T1 este interconectată cu SNT, ceea ce permite preluarea importului de gaze naturale pentru România concomitent din Ucraina prin PI Isaccea1 – Orlovka1 şi din Bulgaria prin PI Negru Vodă 1 – Kardam şi pentru care România are încheiate AI cu partenerii adiacenţi, respectiv cu GTSO Ucraina şi cu Bulgartransgaz EAD.

Referitor la încheierea acordului de interconectare (AI) pentru PI Medieşu Aurit- Tekovo, SNTGN Transgaz anunţă că a analizat documentul trimis de GTSO Ucraina şi a înaintat prin adresa din data de 23 ianuarie 2020 o propunere de înfiinţare a unui grup de lucru format din specialişti pentru stabilirea unui program comun de verificări in vederea stabilirii conformităţii SMG-urilor cu standardele europene şi disponibilitatea de a demara discuţiile în ceea ce priveşte încheierea AI pentru PI Isaccea Import România – Orlovka.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) şi răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficienţa economică şi protecţie a mediului înconjurător. Compania desfăşoară activitatea de transport gaze naturale în conformitate cu prevederile legislaţiei şi reglementărilor europene şi naţionale în vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte”.

Comunicatul Transgaz vine după ce, în ultimele două zile am scris aceste două texte:

Cifrele care îl contrazic pe ministrul Economiei. România riscă mari probleme în alimentarea cu gaze, dacă va fi foarte frig

Ucrainenii confirmă: Transgaz nu vrea să semneze acord de interconectare pentru import, gazul rusesc vine în ţară doar prin conducta de tranzit

Comunicatul Transgaz vine de fapt cu două noutăți: compania de stat recunoaște că nu are acord de interconectare cu TSO UA, pentru punctele clasice de import și că gazul este adus doar prin firul 1 al conductei de tranzit. Transgaz reiterează că există suficientă capacitate de import, adunând ce se poate aduce din Ucraina și introduce în sistemul românesc și ce se poate aduce din Bulgaria, din sud, pe aceeași conductă de tranzit și în același timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *