Transgaz operează, de mâine, sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova, preluat de la Gazprom. Ce sune șeful companiei românești

Operatorul rețelei naționale de transport al gazelor din România, Transgaz, va ncepe să opereze sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova, inclusiv zona transnistreană, începând de mâine, 19 septembrie.

Transgaz preia din data de 19 septembrie curent operarea rețelelor de transport al gazelor naturale din Rep. Moldova, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, deținută împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este primul pas important în procesul de integrare europeană, a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz România, Ion Sterian.

”Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Republica Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice,reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Republica Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.

Șeful Transgaz a vrut să îi asigure pe cetățenii moldoveni că preluarea operării de către Transgaz le aduce și beneficii.

”Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Republicii Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a spus Sterian

Transgaz a semnat contractul prin care va prelua activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, prin subsidiara sa local[, Vestmoldtransgaz.

“Demersul (…)  vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling (separarea activităților de transport, distribuție și furnizare), fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european”, arăta compania românească atunci când a făcut anunțul, acum aproape două săptămâni.

Moldovatransgaz este deținută de gigantul rus al gazelor Gazprom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *