Transgaz cere statului să dea doar 50% din profit drept dividend, nu 90%. „Nu mai putem finanţa proiectele de dezvoltare strategică”

Transgaz, operatorul reţelei naţionale de transport a gazelor naturale, solicită Guvernului să fie exonerat de la obligaţia de plăti 90% din profitul anului trecut drept dividende şi avertizează că, dacă va face asta, nu va mai putea finanţa obiectivele de investiţii.

Transgaz solicită Guvernului să repartizeze doar 50% din profit sub formă de dividende, şi nu 90%, aşa cum o obligă o lege adoptată în luna februarie, precizând că în caz contrar nu mai poate finanţa obiectivele de investiţii.
Într-un document care va fi votat în şedinţa AGA, compania spune că există posibilitatea să plătească 50%, legal, dar este nevoie de acordul Guvenului.

„Având în vedere că punerea în aplicare a prevederilor cuprinse la pct. a din Memorandum pate atrage imposibilitatea Transgaz de a finanţa proiectele de dezvoltare strategice cu încadrare în limitele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare, se vor întreprinde formalităţile necesare în vederea obţinerii mandatului necesar aprobării în AGA a cotei de repartizare a profitului sub formă de dividendeconform pct. b din Memorandum”, arată Transgaz.

Memorandumul a fost adoptat de Guvern în februarie iar litera a se referă la obligaţia companiilor cu capital majoritar de stat de a vira dividende în procent de 90% din profitul anului precedent. Punctul b se referă la posibilitatea ca, prin derogare de la punctul a, în situaţii temeinic justificate, acest procent să poată coborî, dar nu la mai puţin de 50% din profit.

Citeşte şi:
Statul cere dividende duble de la Transgaz, în condiţiile în care compania are restanţe mari la reparaţii şi investiţii

Pentru a se întâmpla acest lucru este însă nevoie de un nou memorandum, iar Transgaz exact asta solicită: să plătească statului dividende de doaR 50%, iar restul banilor să rămână companiei pentru a putea finanţa proiectele.

Transgaz a înregistrat anul trecut profit net de 582 de milioane de lei. Compania propune acţionarilor (statul este cel mai mare acţionar, cu 58,5%) acordarea de dividende în sumă de circa 297 de milioane de lei (25,22 lei brut/acţiune), iar restul de 285 de milioane de lei să rămână companiei, „profit destinat constituirii surselor proprii de finanţare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *