Transgaz caută să ia un credit de 350 de milioane de euro pentru construcția de gazoducte refuzate la finanțare de Comisia Europeană

Operatorul național al rețelei de transport al gazelor naturale Transgaz intenționează să contracteze un împrumut substanțial, de 350 de milioane de euro, pentru finanțarea construcției unor conducte de transport al gazelor, potrivit unui anunț al companiei.

Transgaz a lansat o cerere de oferte pentru aranjarea finanțării proiectelor sale de construcție de conducte de gaze, cu apel la “instituțiile financiar-bancare care vor finanța Proiectele printr-un împrumut sindicalizat aranjat de MLA (aranjor principal)”. Compania controlată de statul român intenționează să conracteze astfel un împriumut sindicalizat de 350 de milioane de euro, în echivalent lei, pentru a finanța gazoductele planificate.

Iată lista proiectelor pe care Transgaz vrea să le facă folosind acest împrumut:

-Dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor de la țărmul Mării Negre,

-Conductă de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Siliștea și transformarea in conductă godevilabilă,

-Conducta de transport gaze naturale Ghercești — Jitaru,

-Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia

Aceste proiecte au fost de fapt și cele pentru care Transgaz a solicitat finanțare europeană nerambursabilă de la Comisia Europeană prin intermediul Fondului de Modernizare, dar nu a primit-o, fapt care a stârnit iritarea directorului general al Transgaz, Ion Sterian, care și-a exprimat public nedumerirarea față de această decizie.

Un text lămuritor pe această temă, scris la acea dată, găsiți aici:

UPDATE De ce nu a primit de fapt Transgaz banii europeni ceruți pentru construcția de conducte de gaze și cine e de vină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *