Transgaz a semnat contractul pentru construcţia staţiilor de comprimare gaze pentru BRUA. Firma lider a consorţiului a fost amendată în trecut pentru trucarea de licitaţii

Transgaz a semnat, în 23 martie, contractul pentru execuţia celor 3 staţii de comprimare gaze de câte 10 MW prevăzute în proiectul BRUA Faza 1, iar în data de 14 aprilie, conform calendarului, va fi semnat semnat ordinul de începe a lucrărilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. Consorţiul de firme care va face lucrarea este condus de o companie care a fost amendată în trecut de Concurenţă tocmai pentru licitaţii trucate la Transgaz.

„Contractul a fost câştigat de un consorţiu de firme româneşti condus de INSPET SA Ploieşti. Valoarea contractului este 288,742 milioane de lei, la care se adaugă TVA, potrivit prevederilor legale în vigoare, fără cheltuieli diverse şi neprevăzute, defalcat după cum urmează: 96,271 milioane lei pentru lucrările de execuţie la Staţia de comprimare gaze Podişor; 96,446 milioane lei pentru lucrările de execuţie la Staţia de comprimare gaze Bibeşti, 94,692 milioane lei pentru lucrările de execuţie la Staţia de comprimare gaze Jupa şi 1,331 milioane lei pentru serviciile de mentenanţă ale celor 3 staţii de comprimare menţionate mai sus”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

“Câștigătorul licitației, semnatar al contractului, este Asocierea INSPET SA – lider, PETROCONST SA – asociat, MOLDOCOR SA – asociat, HABAU PPS PIPELINE SYSTEMS SRL – asociat, IRIGC IMPEX SRL – asociat, SUTECH SRL – asociat, TIAB SA – asociat, ROCONSULT TECH SRL – asociat. Menționam de asemenea faptul că ordinul de începere al lucrărilor, conform graficului de implementare a proiectului, se va semna la data de 14. 04.2018”, a informat şi Transgaz, vineri.

 

‘Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetică a României şi va deschide noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice. BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare pe teritoriul României. Investiţia în cele 3 staţii de comprimare gaze este o dovadă în plus a capacităţii acestei companii-fanion de a realiza proiecte strategice ambiţioase’, a declarat Ion Sterian, Directorul General Transgaz SA.

Proiectul BRUA Faza 1 presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte de transport de gaze naturale ce va facilita conexiunea dintre conductele existente, de la Podişor până la Recaş, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş şi constă în: construcţia conductei transport gaze naturale Podişor-Recaş în lungime de 479 km, staţie de comprimare gaze Podişor, staţie de comprimare gaze Bibeşti, staţie de comprimare gaze Jupa, fiecare staţie fiind echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă) cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze.

Gazoductul va traversa judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Termenul de finalizare a Fazei I a BRUA este, conform calendarului, anul 2019.

Ministerul Economiei precizează în comunicat faptul că Proiectul BRUA Faza 1 nu este în legătură cu gazele din Marea Neagră, ci este în legătură cu terminalele LNG din nordul Greciei şi cu gazele din coridorul sudic din zona Mării Caspice.

INSPET, amendată de Concurenţă

“Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu o amendă în valoare totală de 25.464.865 lei (aproximativ 5,6 milioane euro) pentru trucarea a două licitaţii organizate de S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Mediaş. Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz SA în perioada 2009 – 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei de la finalul lui 2012.

“ Astfel, S.C. CONDMAG S.A. şi S.C. INSPET S.A. au fost amendate cu 4.548.658 lei (1,00 milioane euro) şi, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Racord gaze naturale ButimanuBrazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi” organizată în anul 2009. Trucarea ofertelor a constat în schimbul de informaţii sensibile, cu caracter confidenţial, care au permis S.C. INSPET S.A. să câştige licitaţia, conform unei înţelegeri prealabile”, informa atunci Concurenţa.

INSPET este un partener mai vechi al Transgaz.Tot în asociere cu Habau, a  mai efectuat lucrări importante pentru Transgaz, precum interconectorul de gaze Giurgiu-Ruse sau gazoductul Iași-Ungheni.

Inspet Ploieşti este o companie specializată în construcţia şi întreţinerea echipamentelor de petrol şi gaz, care a fost înfiinţată în 1990, pentru a continua activitatea „Întreprinderii Construcţii Montaj în Petrol şi Gaze”. În prezent, este o companie integral privată, având peste 200 de acţionari persoane fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *