Transgaz a scos la licitaţie conducta Oneşti-Gherăeşti-Leţcani, care va conecta Republica Moldova la reţeaua de gaz a României

Transgaz a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul de licitaţie pentru construirea gazoductului Oneşti-Gherăeşti-Leţcani, cu o valoare totală estimată la 411 milioane de lei.

Executia conductei de transport gaze naturale Onești – Gherăești – Lețcani (LOT 1 și LOT 2) la proiectul „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova” este numele proiectului scos la licitaţie de Transgaz.

Valoarea estimată totală a contractului este cuprinsă între 316 şi 411 milioane de lei. Transgaz aşteaptă până la data de 28 ianuarie 2019 ofertele din partea firmelor interesate să participe la licitaţia deschisă. Oferta financiară are 90% din punctaj iar cea tehnică 10%. Contractul ar urma să fie semnat în vara anului viitor.

Finanţarea acestui proiect este făcută din fonduri europene.

Odată terminată conducta de 165 km, sistemul românesc de transport al gazelor naturale va fi legat la gazoductul Iaşi-Ungheni, gazoduct care subtraversează Prutul şi are o capacitate de transport de 1,5 miliarde mc de gaz anual, care a fost construit în 2014.

De acolo, tot Transgaz va construi o conductă până în capitala Republicii Moldova, Chişinău, astfel că, cel mai probabil în 2020 Republica Moldova ar putea să înceapă importul de gaze din România, în condiţiile în care acum importă exclusiv gaze de la Gazprom.

În acest sens, Transgaz a cumpărat în acest an Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. În primii doi ani de la achiziţie, Transgaz s-a obligat să investească 93 de milioaane de euro în Republica Moldova.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *