Transgaz a primit o cerere de transport al gazelor care vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră

Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport al gazelor anunță că a primit o solicitare de rezervare de capacitate pe viitoarea conductă care va pleca de la malul mării pentru gazele care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep

Iată ce a comunicat în această dimineață Transgaz Bursei de Valori București

“SNTGN Transgaz SA informează pe toți cei interesați asupra faptului că în data de 7 decembrie 2022 a demarat Etapa neangajantă a Procesului de capacitate incrementală pentru punctul Tuzla, urmare a primirii în data de 7 noiembrie 2022 a unei cereri de capacitate incrementală care respectă prevederile art. 6 din ”Procedura privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieşire în/din Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale, altele decât punctele de interconectare, ce urmează a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse în planurile de investiții şi dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale pentru următorii 10 ani” avizată prin Avizul ANRE nr. 13/2017. (…)

Încheierea contractelor de rezervare de capacitate, angajamente ferme, anterior demarării investiției, asigură garanția utilizării capacităților nou construite la un nivel ce va asigura eficiența proiectului iar implementarea proiectului nu va conduce la creșterea tarifului de transport în România.

Precizăm faptul că, SNTGN Transgaz SA a derulat un proces de capacitate incrementală pentru punctul Tuzla în anul 2018, finalizat cu alocare de capacitate și a încheiat contracte de transport pentru o perioadă de 16 ani, contracte care au putut fi denunțate cu plata unei penalități. Contractele încheiate în cadrul procedurii de capacitate incrementală au fost denunțate în luna noiembrie 2018 de către solicitanți cu suportarea sumei penalizatoare prevăzute în procedură”.

Este vorba de fapt despre o procedură necesară pentru ca Transgaz să poată construi conducta de gaze Tuzla – Podișor (județul Giurgiu), prin care să se poată transporta gazele care vor fi extrase din Marea Neagră, dacă se va dovedi că există cerere pentru a se transporta gaze pe ea. Așadar, cineva, probabil unul dintre titularii concesiunii, Petrom sau Romgaz, a notificat Transgaz că intenționează să aducă gazele la Tuzla pentru a fi ulterior introduse în rețeaua națională.

Testul de rezervare de capacitate a fost făcut de Transgaz și în 2018, cu succes, când concesionari erau ExxonMobil și Petrom, dar lucurile s-au oprit atunci din cauza blocajului generat de legea offshore. Ulterior, Exxon a vândut drepturile sale companiei naționale Romgaz.

Petrom, noul operator al concesiunii estimează că decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep, cu rezerve estimate totale de până la 100 de miliarde de metri cubi de gaze, va fi luată la jumătatea lui 2023, cu condiția clarificării unor prevederi din noua Lege offshore

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *