Transelectrica vrea să cumpere energie pentru consumul propriu al rețelei din anul 2025 prin negociere bilaterală directă și cere oferte

Transelectrica, operatorul de transport al energiei electrice și al sistemului energetic național și-a anunțat disponibilitatea de a achiziționa energie pentru consumul propriu tehnologic prin achiziție bilaterală directă și solicită oferte în acest sens.

“CNTEE TRANSELECTRICA S.A. intenţionează să achiziţioneze energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) prin încheierea de contracte bilaterale direct negociate între părţi, conform Art. 23 din Titlul I, Cap. IV din Legea energiei nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare”, arată Transelectrica într-o informare publicată pe site-ul companiei.

Compania solicită energie cu livrare bandă pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2025.

“Se solicită ofertă pentru o putere de maxim 25 MW (profil bandă). Energia va fi livrată la o putere constantă pe interval de decontare (ID) de minim 15 MW (profil bandă). Oferta poate conţine orice putere între 15 – 25 MW”, se arată în anunț.

Compania cere o garanție de 5% din valoarea energiei care urmează să fie contractată, dar “părțile pot decide ca garanția bancară de bună execuție să nu aibă caracter obligatoriu, dacă în ultimii 2 ani calendaristici operatorul economic (vânzătorul) nu a denunțat unilateral, nu a generat din culpa lui rezilierea unui contract sau nu este implicat în diferende contractuale de orice natură cu CNTEE TRANSELECTRICA S.A”.

Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 517 milioane lei, semnificativ mai mici, cu 37% (minus 310 milioane lei) comparativ cu anul 2022, în principal influenţate de prevederile OUG nr. 153/2022.

Astfel, Transelectrica a achiziţionat energie electrică pentru acoperirea a circa 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), la un preţ de achiziţie reglementat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *