Transelectrica: Trebuie să triem solicitările de racordare de noi parcuri eoliene și fotovoltaice

Conducerea Transelectrica arată că noile racordări de capcacități de producție în regenerabil trebuie prioritizate, arătând că în vestul Europei se întîmplă deja acest lucru.

Iată integral mesajul lui Florin Cristian Tătaru, membru al Directoratului Transelectrica, remis presei de către companie

 „Va trebui să fim strategici în ceea ce privește energiile regenerabile pe care le conectăm, unde și când. Și trebuie să avem o abordare inteligentă în ceea ce privește cererile de conectare pe care le procesăm și când o facem.

Așa-numitele „cozi de conectare” pentru energiile eoliene și solare sunt mari și în creștere în toate țările noastre. Nu ne permitem să procesăm fiecare cerere în mod egal. Cu atât mai mult când industria energiilor regenerabile recunoaște că multe dintre proiectele lor sunt speculative. Trebuie să prioritizăm, să filtrăm sau să triem – numiți acest proces cum doriți. Și nu există nimic în legislația UE care să ne oprească să facem acest lucru. Operatorii de transport și de sistem din Europa de Vest încep să o facă.

Să urmăm exemplul lor. În același timp, trebuie să ne amintim că nu este vorba doar de investiții în noi linii electrice. Trebuie să optimizăm rețelele noastre existente și să investim în toate noile tehnologii disponibile acum pentru acest scop. În cele din urmă, să ne asigurăm că lanțurile noastre de furnizori – ar trebui să spunem lanțurile noastre comune de furnizori – știu exact ce echipamente vom avea nevoie să achiziționăm și când. Ei trebuie să investească, de asemenea, în capacitatea de producție a noilor transformatoare și stații electrice. Au nevoie de îndrumare din partea noastră și de vizibilitate cu privire la comenzile care vin. Energiile regenerabile câștigă teren în Europa de Est. Sunt o forță de neoprit. Trebuie să fim pregătiți pentru ele. Trebuie să le facem să funcționeze pentru noi.”

Declarați oficialului operatorului de transport și sistem survine în contextul în care Transelelectrica se confruntă cu o avalanță de solicitări de racordare de noi proiecte în regenerabil, în condițiile în care unele proiecte nu se vor face niciodată dar îi țin în loc pe alți potențiali invesitori serioși care nu mai au astfel “loc” în rețea de cei care au obținut avize de racordare pentru proiecte pe care de fapr nu vor să le facă, ci să le vândă.

“Avem aproape 100 de solicitări de racordare pe partea de producere de energie, peste 50.000 MW la operatorii de distribuție și la operatorul de transport. Sunt cantități enorme și ele necesită un timp destul de mare de analiză, de programare în ședințele de avizare. Nu putem decela între proiectele serioase, care au finanțare, și cele care au fost depuse doar pentru a fi vândute”, a spus șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, în septembrie.

Ivan a mai explicat atunci și că sunt foarte puțini investitori care au capacitatea de a opera viitoarele capacități de producție în piața de energie. “Sunt foarte puțini cei care văd și cea de-a doua etapă de după racordare, sub 10% dintre ei, cea de recuperare a investiției, cei care au noțiuni de piață. Trebuie să știi și parcursul următor – ce faci cu energia? Trebuie să o vinzi, să cunoști piața, nu și-o ia nimeni de la sârmă”, a mai spus atunci șeful DEN.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cunoaște fenomenul și s-a pronunțat și el pentru o rezolvare a situației.

“Sprijin foarte mult ideea de optimizare a pieței, de curățenie în piața de regenerabile. Sunt aici investitori serioși. Ei sunt incomodați de cei care nu joacă în mod corect. Transelectrica este incomodată de cei care nu joacă în mod corect. A devenit un fenomen în România, și trebuie să o recunoaștem, specula cu terenuri (pentru construcția de capacități în regenerabil – n.red). N-avem nici un interes (în sectorul energetic – n.red.), n-avem nici o cunoaștere, habar n-avem ce înseamnă un parc solar sau un parc eolian, dar avem niște bănuți de undeva și facem o achiziție (de teren – n.red.). După care vrem să îi înmulțim repede, că suntem creativi”, a spus Buduja la la evenimentul de lansare a Ghidului de bune practici în industria regenerabilă din România, în septembrie.

Tot atunci, el s-a pronunțat pentru intrducerea unei garanții solicitate investitorilor care depun cereri de obținere de avize tehnice de racordare, dar încă nu s-a întâmplat nimic.

Compania Națională de Transport al Energiei Transelectrica SA a organizat pe 8 noiembrie, la Parlamentul European, evenimentul intitulat „Consolidarea securității energetice și cooperarea operatorilor de transport și de sistem din Europa de Est”. La dezbatere au luat parte 50 de delegați la nivel înalt: reprezentanți din cadrul Comisiei Europene, din cadrul ENTSO-E, membri ai Parlamentului European, precum și reprezentanți top management din sectorul energetic din state ale Europei de Est – Bulgaria, Serbia, Croația, Grecia, Ungaria, Albania, Polonia și Slovacia.

 

2 Comments

  1. Domnule Ivan, ce vina pot sa aibe prosumatorii in echilibrare cand ei nu au nici o responsabilitate in acest domeniu? De ce nu gasiti vina la Partile Responsabile cu Echilibrarea? Adica a Furnizorilor care au contract cu prosumatorii si care au responsabilitatea echilibrarii (inclusiv a notificarilor fizice)? Cu siguranta cunoasteti si Legea si Legislatia secundara, asadar, cum explicati aceasta atitudine contrara legii si puternic propagandistica impotriva unor operatori corecti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *