Transelectrica și Universitatea Politehnică București au încheiat un parteneriat pentru facilitarea intrării studenților pe piața muncii

Un parteneriat strategic în domeniul cercetării şi al inovării a fost semnat, marţi, între Compania Naţională de Transport al Energiei Transelectrica şi Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB), cu scopul de a creşte calitatea educaţiei şi formării, pentru a facilita tranziţia studenţilor şi absolvenţilor pe piaţa muncii, relatează Agerpres.

Cele două instituţii consolidează acordul de colaborare cu privire la viitorul tehnologic al sectorului energetic românesc.

„Urmărind materializarea unei viziuni pe parcursul a 5 ani, parteneriatul îşi propune să crească calitatea educaţiei şi formării, pentru a facilita tranziţia studenţilor şi absolvenţilor pe piaţa muncii, dar şi să implementeze proiecte de cercetare, dezvoltare sau inovare, pentru a asigura transfer tehnologic, dar şi un impact social mai mare”, se menţionează în comunicat.

Astfel, Transelectrica extinde parteneriatul cu UPB la nivelul întregii universităţi.

„Succesul obţinut în urma parteneriatului semnat în anul 2021, care a urmărit retehnologizarea staţiei Alba Iulia, DigiTEL, a condus la extinderea colaborării şi la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două instituţii care au în centrul preocupărilor comune ştiinţa, cercetarea şi digitalizarea. Contribuţia extraordinară adusă de Transelectrica şi de Universitatea Politehnica din Bucureşti, prin noul acord de colaborare între cele două instituţii, va construi o punte între mediul economic şi cel academic”, se mai spune în comunicat.

Ca urmare a acestei extinderi a parteneriatului, se vor organiza stagii de practică şi internship-uri pentru studenţii universităţii, se vor dezvolta laboratoare, spaţii de networking şi programe de masterat, se vor oferi burse şi oportunităţi de implicare în proiecte de cercetare, dar şi în centrul de afaceri al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

„Tranziţia energetică şi dezvoltarea fulminantă a noilor tehnologii în domeniu reprezintă provocările majore ale zilelor noastre. Cu atât mai mult pentru noi, operatorul de transport şi sistem, care ne plasăm în centrul tuturor proceselor esenţiale. De aceea, avem convingerea că pentru a face faţă cu succes acestor provocări este primordial să înţelegem necesitatea unei abordări integrate în ceea ce priveşte complexitatea tehnică ridicată a operaţiunilor noastre, în cheia responsabilităţii de a asigura securitatea energetică, şi resursa umană cu înaltă calificare, capabilă să exceleze şi să inoveze.

Având în vedere acest lucru, din perspectiva noastră, pentru a atinge acest deziderat, este necesară, de asemenea, o implicare puternică a noastră în procesul educaţional academic de profil”, a declarat Gabriel Andronache, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

În opinia sa, protocolul semnat marţi vine să consolideze şi să aducă la un nivel superior roadele unei experienţe comune de ani de zile în pregătirea şi sprijinirea studenţilor energeticieni, în susţinerea mediului de învăţare pentru a ţine pasul cu evoluţiile mediului economic real.

„Mă bucur că am ajuns la această etapă şi am încrederea că punând umărul împreună la formarea viitorilor ingineri sistemul electroenergetic naţional va avea doar de câştigat”, a adăugat Gabriel Andronache.

La rândul său, Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti a afirmat că inteligenţa artificială, realitatea virtuală sau augmentată, digitalizarea sau robotizarea sunt doar câteva dintre tehnologiile care vor deveni prevalente în cadrul Industriei 4.0.

„Acordul pe care îl semnăm cu Transelectrica urmăreşte să familiarizeze inginerii viitorului cu tehnologiile care vor fi utilizate în următorii ani. Oferind studenţilor un mediu de formare în care intră în contact direct cu tehnologiile de ultimă oră, avem convingerea că le oferim acestora un avantaj competitiv pe piaţa muncii.

Cererea crescută de specialişti în sectorul energetic pe măsură ce economiile se decarbonizează este un semn al faptului că prin acest parteneriat investim în viitor. Le mulţumim partenerilor din cadrul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Transelectrica pentru faptul că se implică în formarea inginerilor viitorului”, a declarat Mihnea Costoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *