Transelectrica şi-a conservat profitul la şase luni – 98 mil. lei, pe fondul scăderii tarifului de transport al energiei

Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, a raportat în primele şase luni ale anului 2018, un profit net de 98,02 milioane de lei, aproape identic cu cel raportat în primul semestru din 2017, 98,38 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei remis Bursei.

“Segmentul operațiunilor cu profit permis: creșterea cantității tarifate comparativ cu S1 2017 nu a atenuat efectul scăderii cu 10% a tarifului mediu de transport, iar pe fondul creșterii prețurilor de achiziție a energiei electrice pe piața angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în rețeaua de transport, EBITDA fiind negativ influențată în primele 6 luni ale anului 2018.

Segmentul operațiunilor cu profit zero: rezultat pozitiv de 33 mil lei față de rezultatul nul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, evoluția pozitivă din 2018 fiind determinată de creșterea tarifului mediu aprobat de ANRE pentru serviciile de sistem tehnologice cu un procent de 5% și de creșterea cantității de energie livrată cu un procent de 2%”, arată compania.

Într-adevăr, cantitatea de energie transportată şi tarifată a cres ut cu 2% faţă de anul trecut, până la aproape 28 TWh, dar venitul din  transport şi alte activităţi pe piaţa de energie a fost cu 9% mai mic, coborând la 505 milioane delei, situaţie generată în special de scăderea tarifului reglementat de transport, de la 18,6 lei/MWh la 16,8 lei. Au crescut însă încasările companiei din serviciile de sistem, cu circa 20 de milioane de lei, până la 375 de milioane.

Cheltuielile de exploatare au fost de asemenea mai reduse, cu circa 500 de milioane de lei, coborând până la 1,12 miliarde de lei, situaţie generată în special de costurile mai mici cu echilibrarea sistemului. Transelectrica a cheltuit cu piaţa de echilibrare în primul trimestru al anului circa 330 de milioane de lei, comăarativ cu cele 805 milioane din primul semetru al anului  trecut.

Transelectrica administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică).

 

Compania este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pieţei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN). De asemenea, reprezintă principala legătură dintre cererea şi oferta de electricitate, echilibrând permanent producţia de energie cu cererea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *