Transelectrica a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice un contract referitor la “Servicii /lucrări strategice în instalaţiile din gestiunea C.N.T.E.E. „Transelectrica”- S.A”, conform datelor de pe platformă.
Transelectrica este dispusă să plătească pentru acest contract 220 de milioane de lei. Este vorba despre mentenanța preventivă, mentenanța corectivă și servicii și lucrări speciale pentru rețeaua electrică, în următorii trei ani.
Transelectrica estimeză că vor fi trei ofertanți interesați, conform datelor de pe platformă. Criteriul de selecție a ofertelor este cel mai bun raport preț-calitate, unde componenta financiară are un punctaj de 95% din ofertă.
Interesant este că Transelectrica are o filială care chiar cu asta se ocupă: SMART SA, Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport, care are opt sucursale de mentenanță în țară și care acoperă întreaga rețea. Totuși, este nevoită de noile reglementări ANRE să scoată la licitație lucrările de mentenanță, după cum ne-au explicat voci din piața de energie.
Până acum, mentenanța rețelei electrice de transport era asigurată de SMART.
Licitația trebuia organizată începând cu 2007!Filiala SMART aea dreptul de „monopol”al lucrărilor de mentenanță doar 5 ani de la externalizare, înfiintare a SMART ca filiala, Societate comercială cu personalitate juridică. Era intervalul acceptat de regulile UE pentru atingerea capacității de a face față competiției pe o piață liberalizată.De atunci și până azi, modul de lucru al Transelectrica cu filiala sa Smart a fost pe lângă lege. Prin 2018,ajunsese în stare de insolvabilitate, dar nedeclarată, pentru interese murdare, lucru pe care Consiliul de Supraveghere nu l-a mai tolerat, refuzând majorarea de capital, inainte de declararea stării de insolvență, pt că doar banca creditoare ar fi înghițit banii intrați in cont. Fără umbrela insolvenței, așa se intâmplă. Smatt ocupa spații plătite cu bani grei intr-un imobil din nordul București, așa că a fost mutată in spațiul statului, in imobilul Formenerg, o altă filială Transelectrica. Acolo chiar deținea parterul!!!. Și ce dacă ajunsese în insolvență, nu trebuia cineva să inchirieze si să plătească? Așa că, vedeți cum după 14 ani se respectă legea. Oare? De văzut, nu am încredere pâna la examinarea situației. Sper să nu mă inșel, vânzarea pe bursă a actiunilor TEL a indus mișcarea, sifonarea nu a mai fost tolerată. Un ministru incompetent, în 2019 a scos din scenă un CS atent cu legea și competent, deci indezirabil. Sper să răsară soarele și în companiile statului!!