Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea

Transelectrica a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație pentru construirea liniei de 400 kV dublu circuit Constanța Nord-Medgidia Sud.

“Din analiza regimurilor de funcţionare a Reţelei Electrice de Transport (RET) efectuată în cadrul Planului de dezvoltare a RET, a rezultat necesitatea întăririi acesteia, în vederea asigurării calităţii normate a serviciului în ipotezele de evoluţie a Sistemului Energetic Național (SEN) preconizate. Ținând seama de estimările de creştere a consumului pe zona Dobrogea şi de intenţiile de casare a unor grupuri, s-a identificat necesitatea de întărire a capacităţii de transport şi a capacităţii de injecţie spre reţeaua de distribuţie în zona Dobrogea”, justifică Transelectrica necesitatea acestui proiect.

Realizarea noii LEA 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud va conduce la:

-Creșterea capacității de evacuare a puterii din zona Dobrogea, produsă în viitoarele centrale electrice eoliene și centrale clasice;

– Siguranţa alimentării consumatorilor din zone deficitare (Constanţa, litoralul Mării Negre şi zona Tulcea).

Iată acum în ce constă proiectul:

LEA 400 kV dublu circuit (1 circuit echipat) Constanţa Nord – Medgidia Sud va fi alcătuită din două tronsoane distincte:

– un tronson de linie electrică aeriană de 400 kV, care se va realiza pe stâlpi metalici dublu circuit tip „DONAU” şi se va echipa în prima etapă cu un sigur circuit trifazic alcătuit din 9 conductoare active de tip ACSR 300/69 mm2 (3 conductoare pe fază), respectiv cu 2 conductoare de protecţie dintre care unul tip OPGW. Lungimea LEA 400 kV dublu circuit (1 circuit echipat) Constanţa Nord – Medgidia Sud este de aproximativ 35,35 km;

= un tronson de linie electrică în cablu (LEC), un circuit, de 400 kV care se va realiza pe porțiunea finală de racord în stația Medgidia Sud (va face legătura între porțiunea aeriană a liniei și stația Medgidia Sud) și va avea o lungime de aproximativ 2 km.

Valoarea acestui contract se ridică la circa 137 de milioane de lei, iar lucrările (proiectare și execuție), ar trebui să fie finalizate în 30 de luni de la atribuirea contractului. Proiectul este finanțat din fonduri UE nerambursabile acordate prin Fondul pentru Modernizare. Contractul va fi atribuit în urma unei licitații deschise, iar Transelectrica așteaptă ofertele companiilor interesate până la data de 10 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *