Transelectrica primeşte un grant de 27 de milioane de euro de la UE pentru construirea unei linii electrice de 400kV

Comisia Europeană a aprobat un grant în valoare de 27,09 milioane de euro pentru Transelectrica, în vedere construirii liniei electrice de 400 kV Cernavodă – Stâlpu, unul dintre cele mai importante proiecte ale companiei, a anunţat Transelectrica, citată de News.ro

Acesta este primul dintre cele şase proiecte ale Transelectrica, incluse pe lista revizuită în noiembrie anul trecut, care primeşte finanţare de la CE.

”Linia electrică aeriană Cernavodă – Stâlpu va contribui la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogei”, se arată în comunicat.

Compania a reuşit în ultimele luni să accelereze procesele în ceea ce priveşte linia Cernavodă-Stâlpu, a declarat directorul executiv al Transelectrica, Corina Popescu.

”Am reuşit în ultimele luni să accelerăm procesele în ceea ce priveşte linia Cernavodă-Stâlpu şi pentru asta am avut un important sprijin din partea Guvernului, prin promovarea hotărârii de Guvern pentru declanşarea procedurilor de expropriere în toamna anului trecut. Tot atunci, am promovat şi hotărârea pentru declanşarea procedurilor de expropriere pentru linia Smârdan – Gutinaş, linie care a fost deja preselectată în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi pentru care ne-am propus să depunem cererea de finanţare în luna iunie”, a declarat Corina Popescu, în cadrul comunicatului.

Proiectul liniei Cernavodă-Stâlpu, parte a Clusterului Black Sea Corridor, este unul dintre cele şase obiective de investiţii majore derulate de Transelectrica, care se regăsesc pe lista a treia a proiectelor de interes comun (PCI) privind infrastructura energetică, adoptată în luna noiembrie a anului trecut de Comsia Europeană.

Valoarea totală a celor şase investiţii este de circa un miliard de lei. Aceste proiecte contribuie la realizarea inelului naţional de 400kV, obiectiv inclus în programul de guvernare, care duce la o creştere a siguranţei în funcţionare a SEN şi la realizarea unui regim economic de funcţionare a RET, potrivit companiei.

”Construirea acestei linii este necesară, ţinând cont de perspectivele de dezvoltare a parcului de producţie din zona Dobrogei. Linia de 400 kV Cernavodă –Stâlpu va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei în funcţiune este necesară construirea staţiei 400 kV Stâlpu şi extinderea staţiilor Cernavodă şi Gura Ialomiţei. Conform Planului de Dezvoltare pe 10 ani al CNTEE Transelectrica SA, LEA 400kV Cernavodă-Stâlpu va fi finalizată în anul 2020”, se arată în comunicat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *