23 de linii de înaltă tensiune, dintre care 10 de interconexiune, vor primi sisteme de monitorizare on-line, cu avantaje în funcționarea sistemului de transport al energiei electrice.
“Obiectivul investițional „Optimizarea funcționãrii LEA 400 kV existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuare putere din centrala nuclearã Cernavodã și centralele de energie regenerabilã din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID)”, unul dintre cele nouã proiecte ale Transelectrica finanțate din Fondul pentru Modernizare, intră în linie dreaptă. Astăzi, a avut loc ședința de kick-off, la care au participat echipa de proiect a Transelectrica și echipa executantului lucrării”, arată Transelectrica într-o postare pe facebook de joi după-amiază.
Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Asocierea Nova Industrial SA – Elemo SRL – Visimind AB, se va desfăşura pe o perioadă de 28 luni şi va asigura monitorizarea a 23 LEA de 400 kV de importanţă ridicată din Rețeua Electrică de Transport (RET) printre care se numără şi cele 10 LEA de interconexiune.
Obiectivele principale ce vor fi atinse prin realizarea acestei investiții sunt:
-operaţionalizarea conceptului Dynamic Line Rating (DLR), prin care Operatorul de Sistem va putea creşte capacitatea de transport a LEA funcție de condițiile meteo actuale;
-monitorizarea în timp real a parametrilor de funcţionare şi mediu a liniilor, cu furnizarea de avertismente în situaţia materializării unor condiţii extreme, precum şi implementarea unei soluţii de management active pentru LEA.
“Acest proiect face parte din portofoliul de cercetare-inovare al Companiei „DigiTEL” şi susţine implementarea de tehnologii noi pentru creşterea siguranţei în funcţionare a reţelei şi absorbţia la nivelul SEN a noilor capacităţi de energie regenerabilă”, mai arată Transelectrica.