Directorul general adjunct al transportatorului naţional de electricitate Transelectrica, Ciprian Diaconu, estimează că, până la sfârşitul acestui an, circa 10% din producţia totală de electricitate a ţării ar putea fi asigurată din surse eoliene, faţă de aproape 5% în prezent.
„Au fost zile când a bătut vântul puternic şi 5% din consumul de electricitate a fost asigurat din surse eoliene. Sperăm chiar să ajungem la un procent de 10% până la sfârşitul acestui an. După atâta timp, suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte unităţile de producţie energie din surse eoliene. E adevărat, proiectele au fost realizate într-o perioadă mai îndelungată de timp”, a spus Ciprian Diaconu, la un forum despre energia regenerabilă, citat de Money.ro
De exemplu, în 2009, în România erau numai 14 MW instalaţi în scopul producerii de electricitate din surse eoliene.
În Dobrogea (zona cu cel mai mare potenţial privind producţia de electricitate din surse eoliene), sunt realizate centrale electrice de mare capaciate de 600 MW, dar nu toată capacitatea este funcţională. La nivelul Transelectrica, volumul cererilor de racordare la reţea pentru centralele eoliene este de peste 32.000 MW. Din acestea, proiecte în jur de 11.000 MW au deja avize de racordare, iar alte 5.000 MW au deja contracte încheiate în diverse stadii de dezvoltare, potrivit datelor Transelectrica.
Citeşte mai mult pe money.ro