Transelectrica derulează investiţii de peste 270 de milioane de lei pentru consolidarea reţelei din zona Moldovei

CNTEE Transelectrica SA derulează investiţii masive pentru consolidarea Reţelei Electrice Transport şi adaptarea acesteia pentru atingerea obiectivelor europene, în contextul tranziţiei energetice şi al integrării în Sistemul Electroenergetic Naţional a energiei produse din surse regenerabile, potrivit unui comunicat al companiei, remis, joi, AGERPRES.

O axă importantă a acestei strategii investiţionale este întărirea infrastructurii energetice din zona Moldovei, care contribuie la evacuarea energiei regenerabile din Dobrogea. În prezent, în această parte a ţării, se află în proces de modernizare şi retehnologizare staţii importante precum: Stâlpu, Focşani Vest, Smârdan, Munteni, Bacău Sud şi Roman Nord, investiţii însumate de peste 270 de milioane de lei.

„Sistemul de transport al energiei electrice joacă un rol esenţial în tranziţia către o economie bazată pe energie curată, cu emisii scăzute de carbon. Planurile noastre de dezvoltare sunt aliniate şi în curs de aliniere cu obiectivele de stat asumate de România la nivel european în acest sens. Transelectrica are în derulare un amplu program investiţional pentru pregătirea reţelei în vederea integrării cât mai multor surse de energie curată, în condiţii de siguranţă şi de continuitate în alimentare a consumatorilor.

Una dintre direcţiile principale de dezvoltare în acest sens este consolidarea reţelei electrice de transport din zona Moldovei, unde avem mai multe investiţii în curs, o parte dintre ele urmând să fie încheiate până la sfârşitul anului. Monitorizăm în permanenţă şi îndeaproape progresele din şantiere şi avem o colaborare continuă cu toţi contractorii care s-au angajat să realizeze aceste lucrări extrem de importante pentru viitorul sectorului energetic, motiv pentru care nu ne permitem întârzieri sau blocaje în executarea lucrărilor”, susţine Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, după o vizită de lucru în teren pentru verificarea stadiului lucrărilor derulate în staţiile Stâlpu, Focşani Vest, Smârdan şi Munteni.

Modernizarea şi retehnologizarea staţiilor din zona Moldovei este coordonată cu proiecte de construire a unor noi linii electrice aeriene de înaltă tensiune, precum LEA 400 kV Cernavodă – Stâlpu, proiect cu o cofinanţare europeană de peste 27 de milioane de euro, şi LEA 400 kV Gutinaş – Smârdan, o investiţie cu finanţare europeană prin POIM de peste 33 de milioane de euro care va securiza alimentarea zonei Moldovei prin creşterea capacităţii de transport a energiei dinspre Dobrogea.

Obiectivul de investiţii „Staţia Electrică 400 kV Stâlpu” face parte din clusterul „Linia Internă dintre Cernavodă şi Stâlpu” şi include construirea unei noi staţii de 400 kV prin care se va asigura conectarea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Cernavodă-Stâlpu.

Lucrările derulate în Staţia Stâlpu au o valoare de peste 58 de milioane de lei, urmând a fi încheiate în cursul anului viitor.

Totodată, Staţia 400/110/20 kV Smârdan va asigura racordarea noii Linii Electrice Aeriene de 400 kV dintre Gutinaş şi Smârdan. Proiectul de retehnologizare are o valoare de peste 107 milioane de lei şi urmează să fie finalizat în cursul anului 2024.
În acelaşi timp, modernizarea Staţiilor Bacău Sud şi Roman Nord, o investiţie de peste 38 de milioane de lei ce va fi finalizată în cursul acestui an, completează proiectul major al Axului 400 kV Moldova.

O altă lucrare importantă pentru creşterea siguranţei în alimentare a consumatorilor din zona de sud a Moldovei, care are termen contractual de finalizare partea a doua a acestui an, este modernizarea Staţiei Focşani Vest, o investiţie de peste 22 de milioane de lei. Tot în acest an, urmează să fie încheiate şi lucrările de retehnologizare a Staţiei Munteni, o investiţie de peste 45 de milioane de lei care va contribui la crearea condiţiilor de acces la reţeaua de transport al energiei electrice atât a unor noi producători de energie regenerabilă, cât şi a unor noi mari consumatori din zona Moldovei centrale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *