Transelectrica, dată în judecată pentru că nu a racordat un parc eolian de 400 MW. I se cer 50 mil. euro, iar reclamantul este în insolvenţă

O firmă din Tulcea care voia să construiască şi, ulterior, să vândă un parc eolian de 400 MW situat în Tulcea, a dat în judecată Transelectrica pentru că ar fi reziliat contractul de racordare.  Firma a intrat în insolvenţă, iar procesul începe în această lună.

“Dosarul nr. 47332/3/2017 aflat pe rolul Tribunalului București – Secția a VI-a Civilă, prin care Societatea FF Wind Energy International SRL solicită în contradictoriu cu CNTEE Transelectrica SA: – anularea declarației unilaterale de reziliere a contractului de racordare la RET nr. 85/14.03.2011 emisă la data de 02.03.2016 sub numărul 8295, – obligarea Companiei la plata sumei de 33 mil lei, prejudiciu ca urmare a rezilierii contractului și la plata sumei de 45.000.000 euro, reprezentând cuantumul devalorizării Societatii FF Wind Energy Internațional SRL prin impiedicarea realizării scopului acesteia. Stadiu dosar: în procedură preliminară de comunicare acțiune și formulare întampinare. Termen de judecata: 24.05.2018.”

Informaţia apare la capitolul “Litigii”, în raportul cu datele financiare pentru primele trei luni ale Transelectrica.

Procesul care începe în această lună este generat de faptul că, potrivit celor de la FF Wind Energy, o firmă din Tulcea, Transelectrica ar fi reziliat abuziv contractul de racordare pentru un parc eolian de 399 MW pe care FF Wind Energy ar fi urmat să îl construiască în judeţul Tulcea. După ce ar fi plătit o taxă de racordare de circa 4,5 milioane de lei şi ar fi parcurs toată procedura de obţinere a avizelor pentru primii 98 MW, cei de la FF Wind spun că nu au putut continua proiectul din cauza rezilierii contractului cu Transelectrica.

Firma este deţinută de un cetăţean român, Florin Trifan (55%) , şi de o firmă din Elveţia, Greek Invest Gmbh (45%). Aceasta din urmă ar fi adus în acest proiect aproape 6 milioane de euro. Ulterior obţinerii primelor acte, firma din România a semnat un contract cu o firmă din Germania, Windnet UG, care ar fi urmat să plătească celor doi acţionari ai firmei din România, printr-o tranzacţie combinată, 45 de milioane de euro, etapizat, pe măsură ce se obţineau autorizaţiile de construire şi de racordare. Tranzacţia s-ar fi perfectat în 2015 dar nu a fost şi pusă în practică

Însă, în 2016, FF Wind Energy a intrat în insolvenţă, la cererea inclusiv a firmei-acţionar din Elveţia, pe motiv că lipsa acordului de racordare nu a mai permis continuarea activităţii. Inclusiv firma din Elveţia este în insolvenţă, potrivit raportului administratorului judiciar al FF Wind Energy, pe care îl puteţi citi AICI şi care a eloaborat un plan de reorganizare.

Şi, potrivit rezultatelor unei cercetări sumare, şi firma cumpărătoare din Germania, Windnet, ar fi în lichidare.

Dincolo de aceste insolvenţe, afacerea a produs pagube unor firme din România, care au apucat deja să efectueze anumite prestaţii, şi care s-au înscris la masa credală. Spre exemplu, firma Energobit din Cluj are de recuperat 544.000 de lei, creanţă chirografară, iar sume mai mari au de primit Primăria Tulcea (2,2 milioane de lei) sau Direcţia locală de Finanţe Publice (2,3 milioane de lei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *