Transelectrica cere proiect pentru mărirea capacității de transport pe linia de 200 kV Fântânele – Ungheni

Transelectrica a lansat o licitație prin care cere servicii de proiectare pentru creșterea capacității liniei Fântânele-Ungheni din județul Mureș, scopul fiind eliminarea congestiilor și asigurarea evacuării energiei eoliene din sud-estul țării.

“Mărirea capacității de transport a LEA 220 kV Fântânele – Ungheni (proiectare)” este anunțul pus de Transelectrica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, contract a cărui valoarea a estimat-o la 863.000 de lei.

“Prestatorul se obligă să presteze servicii de întocmire documentaţie de proiectare (ET, SF și PTE) pentru mărirea capacității de transport a LEA 220 kV Fântânele – Ungheni”, arată Transelectrica.

Compania națională așteaptă oferte din partea firmelor interesate se se înscrie la această licitație pubică până la 6 februarie. Ofertele vor fi selectate în urma celui mai bun raport calitate-preț, unde prețul are un punctaj de doar 40%, iar experienţa profesională a membrilor din echipa de realizare a proiectului de 60%.

Linia este amplasată în județul Mureș și are o lungime de 29 km, iar modernizarea este inclusă în planul de dezvoltare pentru perioada 2026-2031, Transelectrica vorbind în caietul de sarcini despre “urgentarea investiției conform solicitătii Dispeceratului Energetic Național pentru eliminarea congestiilor și asigurarea evacuării energiei electrice produse de generatoarele eoliene din sud-estul României”.

“Includerea Româiei în rețeaua de transport energie electrică europeană, pe de o parte, și implemetarea de turbine eiliene în grupuri masive, pe de altă parte, implică creșteri ale capacității de transport pentru liniile electrice existente deoarece este necesar a se transporta sau evacua puteri mari, peste capacitățile existente”, mai spune Transelectrica, care mai arată și că proiectul de reconductorare a liniei trebuie inițat cât mai repede.

Acum, capacitatea maximă a liniei de 220 kV este de 300 MVA, iar Transelctrica arată că “capacitatea nevesar[ pe axul Stejaru-Gheorgheni-Fântânele este de minimum 450 MVA la 40 de grade Celsius”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *