Transelectrica cere încă un credit, de 175 mil. lei, pe lângă cei 200 mil. lei ceruți săptămâna trecută

Transelectrica cere din nou bani de la bănci, de data aceasta pentru asigurarea lichidității necesare pentru funcționare schemei de sprijin privind cogenerarea eficientă, unde se înregistrează creanțe de peste 200 de milioane de lei.

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de înaltă tensiune și al sistemului energetic național, a anunțat din nou că are nevoie de bani, pe termen scurt, și a lansat deja pe site-ul propriu un anunț în atenția băncilor. Transelectrica solicită încă 175 de milioane de lei pe un an – linie de credit pe un an, de data aceasta pentru onorarea obligațiilor legate de bonusul de cogenerare.

“Pentru asigurarea în condiții de lichiditate optimă a funcționalității schemei de sprijin, CNTEE Transelectrica SA, în calitate de administrator, dorește achiziția de servicii pentru acordarea unei linii de credit bancar revolving pe o perioadă de un an, în sumă de 175.000.000 lei”, arată compania.

Potrivit datelor din raportul pe 2021, recent publicat, “La data de 31 decembrie 2021, Compania înregistrează creanțe de încasat în sumă de 208 mil lei, reprezentate de facturile emise aferente schemei de sprijin de tip bonus pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență”. Sume importante sunt de recuperat de la companii care sunt deja în faliment, care au beneficiat de supracompensare.

Schema de cogenerare presupune un sprijin pentru producătorii de energie electrică și termică în cogenerare, agreați de ANRE. Fiecare consumator plătește în factura emisă de furnizor contribuția de cogenerare (acum circa 25 de lei/MWh), iar de distribuirea banilor se ocupă Transelectrica.

200 de milioane de lei, ceruți săptămâna trecută

Transelectrica a anunțat acum o săptămână că solicită 175 de milioane de lei pe un an – linie de credit revolving “utilizată pentru acoperirea nevoilor temporare de capital de lucru în vederea achitării în termen a obligațiilor scadente și pentru asigurarea lichidității pe termen scurt”. În plus, tot atunci compania a mai solicitar un plafon de 25 de milioane de lei pentru emitere de scrisori de garanție bancară în favoarea ei. Din ce a lăsat să se înțeleagă compania, atunci a fost vorba despre bani pentru achiziția de energie electrică pentru consumul propriu tehnologic, în condițiile în care energia s-a scumpit foarte mult în piață, dar Transelectrica nu își poate recupera tot acest cost prin tarif, pentru că ANRE nu i-l recunoaște în totalitate.

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport și al sistemului energetic național, a înregistrat în 2021 o pierdere (preliminată) de șase milioane de lei, de la un profit de 145 de milioane de lei în anul precedent. Un factor determinant a fost exact scumpirea energiei electrice pentru consumul propriu al rețelei. Cheltuielile referitoare la consumul propriu tehnologic au crescut anul trecut cu 110% (276 milioane lei) comparativ cu anul 2020

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *