Transelectrica are cereri de racordare de noi parcuri eoliene cu pile de hidrogen, în Dobrogea

Compania națională de transport al energiei electrice Transelectrica arată, într-un răspuns trimis la o solicitare de-a noastră pe marginea capacităților de stocare de energie electrică, că există deja solicitări pentru noi parcuri eoliene care au și pile de combustie pe hidrogen.

Înainte de a vă oferi integral răspunsurile, trebuie spus din capul locului că pilele de combustie cu hidrogen produc energie electrică, deci am putea fi în situația în care investitorii în regenerabil să pună și capacități de electroliză pentru a putea produce hidrogen verde, care să poate fi utilizat apoi și pentru producția de energie electrică în pila de combustie. În acest caz, este vorba despre patru noi parcuri eoliene cu o putere instalată totală de 300 MW, iar la  fiecare dintre ele ar urma să fie instalată și două mici pile de combustie, de 0,2 MW, deci cel mai probabil vorbim despre un experiment.

Iată întrebările noastre și răspunsurile Transelectrica:

Câte cereri de eliberare de ATR (Aviz Tehnic de Racordare) pentru unități de stocare a primit Transelectrica până la acest moment, în termen de număr de solicitări și de putere instalată totală în stocare?

Transelectrica: CNTEE Transelectrica SA a primit cereri de racordare pentru patru centrale electrice eoliene cu puterea totală de circa. 300 MW, fiecare având instalate și câte 2 pile de combustie cu hidrogen, cu o capacitate instalată de circa 0,2 MW, în județul Tulcea. În prezent este în curs elaborarea studiului de soluție.

Câte ATR au fost emise pentru stocare până acum și dacă, eventual, au fost semnate contracte de racordare?

Transelectrica: CNTEE Transelectrica SA nu a emis avize tehnice de racordare și nu a încheiat contracte de racordare pentru locuri de consum și/sau de producere prevăzute cu instalații de stocare.

Puteți să ne furnizați o listă cu numele companiilor care au solicitat și, eventual, primit ATR pentru unități de stocare?

Transelectrica: Nu avem date referitoare la racordarea instalațiilor de stocare în rețele de distribuție, cu excepția a două instalații de stocare care au fost puse în funcțiune:

–             1 MW în instalațiile CEE Cobadin;

–             2 x 1 MW în instalațiile CET Arad.

Care sunt cerințele tehnice necesare pentru a se elibera ATR pentru unitățile de stocare în România?

Transelectrica: Un document tehnic pentru România este în lucru și pleacă de la reglementările europene, făcând distincție între cerințele tehnice de racordare, astfel:

–             pentru instalații de stocare conectate în cadrul unui loc de producere, se vor respecta cerințele tehnice pentru punctul de racordare respectiv, pentru întreaga unitate de generare rezultată. Instalațiile de stocare vor respecta cel puțin cerințele referitoare la stabilitate în domeniul de frecvență și de tensiune, iar cerințele comune de reglaj de putere activă, reactivă și de tensiune vor fi realizate la nivelul punctului de conectare corespunzător clasei centralei rezultate;

–             pentru instalații de stocare conectate individual, se vor respecta cel puțin cerințele pentru grupuri generatoare non-sincrone conform clasei de putere date de puterea activă injectată în rețea de instalația de stocare;

–             pentru instalații de stocare conectate într-un loc de consum, se vor respecta cerințele pentru conectarea individuală, cu excepțiile acordate în urma analizei comune solicitant – OD – OTS strict referitoare la reglajul de putere activă, reactivă sau de tensiune, după caz.

Menționăm faptul că unul dintre factorii determinanți în creșterea ponderii resurselor regenerabile îl reprezintă capacitatea de stocare în diverse forme de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *