Directorul general interimar al Transelectrica, Octavian Lohan, a declarat miercuri că „au fost zvonuri” că unii traderi de energie intenţionează să deschidă acţiuni în instanţă împotiva companiei pentru că a redus exporturile de energie, potrivit Mediafax.
Lohan a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă Transelectrica a primit ameninţări cu acţiuni în instanţă de la traderii de energie din cauza limitării exporturilor. El a răspuns că „au fost zvonuri”, moment în care a intervenit ministrul Economiei, Lucian Bode, care l-a întrebat dacă a primit concret astfel de ameninţări. Lohan i-a transmis ministrului că nu au fost astfel de situaţii. „Atunci, nu mergem pe zvonuri”, a spus Bode, mai transmite Mediafax.
Guvernul a aprobat marţi o hotărâre care permite companiei Transelectrica, în situaţii critice, să limiteze sau să sisteze temporar livrările de energie electrică la export, dar şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.
Intervenţia Guvernului prin abilitarea Transelectrica să adopte astfel de măsuri este justificată, în proiectul de hotărâre, prin perspectiva continuării procesului de reducere a resurselor de energie ca urmare a menţinerii condiţiilor meteorologice nefavorabile în cusrul lunii februarie.
Transelectrica va plăti companiilor care au rezervat capacitate de export a electricităţii şi care nu pot livra în afara ţării daune de 10%, a afirmat Lohan.
Exporturile zilnice sunt limitate cu procentaje cuprinse între 30% şi 40%, decizia fiind comunicată statelor vecine.
„De exemplu,Bulgariaa sistat toate exporturile de energie, de două ori. O dată pentru că minerii au fost în grevă, iar apoi, pentru că le-au scăzut stocurile de siguranţă.Serbiaa început chiar să deconecteze de la alimentarea cu energie unii consumatori. Noi, ca să evităm astfel de situaţii, am redus exporturile de energie. Nu am mai aplicat niciodată o astfel de măsură”, a afirmat Lohan.
El a adăugat că dacă nu ar fi limitat exporturile, România ar fi putut ajunge într-o situaţie „disperată” din cauza creşterii mari a consumurilor în anumite intervale orare.
Perioada de restricţionare a exporturilor de energie este 16 februarie – 15 martie 2012. „Am redus puţin, cât s-a putut, atât cât să nu punem în pericol funcţionarea sigură a sistemelor. Sperăm că vom aplica această procedura pentru o perioadă mai scurtă decât cea din hotărârea de guvern”, a adăugat Lohan.
Transelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.