Transelectrica: ANAP ne-a respins de 10 ori dosarul de licitaţie pentru modernizarea staţiei Reşiţa

Linia electrică de interconectare a României cu Serbia de la Reşiţa-Pancevo nu a putut fi pusă în funcţiune, deşi este finanţată de UE, din cauza faptului că ANAP a respins de 10 ori dosarul Transelectrica privind modernizarea staţiei Reşiţa, a declarat, joi, Silvia Damian, manager program investiţii Transelectrica, citată de Transelectrica.

Ea a participat la conferinţa online „Transportul energiei electrice – impactul major în tranziţia din sectorul energiei”, organizată de CNR-CME şi Transelectrica.

„Sunt investiţii care se referă la creşterea capacităţii de schimb la graniţa României şi care sunt deja pe lista UE de finanţare referitoare la proiectele de interes comun. Pe partea de vest a României este vorba de linia Reşiţa-Pancevo, care a fost deja pusă în funcţiune, dar nu comercial, pentru că se aşteaptă realizarea staţiei Reşiţa”, a spus Damian.

Potrivit acesteia, Transelectrica a avut o serie de probleme în a demara acţiunea de extindere şi retehnologizare a staţiei Reşiţa din cauza Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP – n.r.).

„Am avut 10 returnări de la ANAP ale dosarului de licitaţie”, a spus ea.

Damian a arătat că, la nivel intern în cadrul Transelectrica, se încearcă să se reducă timpii de elaborare a documentaţiei de atribuire, să se reducă timpii de evaluare a ofertelor primite şi să nu existe nicio constrângere care să ne ducă la respingerea de către ANAP a dosarului sau la existenţa vreunei contestaţii.

„Sperăm că şi la nivelul ANAP să avem înţelegere şi să conlucrăm privind criteriile care ne sunt specifice privind atribuirea unui contract de investiţii. Totuşi, Transelectrica a definit contracte-standard pentru diferite domenii de achiziţii publice, astfel încât să nu venim cu o altfel de propunere de contract la fiecare investiţie, să nu mai existe atâtea întrebări şi clarificări”, a conchis reprezentanta transportatorului de energie.

Aceasta nu este prima dată când oficialii Transelectrica se plâng că sistemul de achiziţii publice întârzie anumite proiecte esenţiale pentru sistemul energetic naţional.

În luna noiembrie a anului trecut, Marius Stanciu, membru în Directoratul Transelectrica, a afirmat că modernizarea staţiei de transformare Fundeni, unde s-au întâmplat mai multe avarii în ultimii ani şi mii de locuitori ai Capitalei au rămas în beznă, a fost blocată timp de doi ani de procedurile de achiziţie a echipamentelor secundare.

„Această staţie a fost retehnologizată în perioada 2005-2007. Echipamentele principale au o durată de viaţă de 25 de ani, iar cele secundare de 10-12 ani. Avem în vedere extinderea şi modernizarea staţiei Fundeni, prin înlocuirea echipamentelor secundare. Transelectrica a iniţiat această procedură de înlocuire a echipamentelor secundare, însă de doi ani de zile procesul este blocat din cauza procedurilor de achiziţie”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *