Transelectrica a pus sub tensiune noua linie de interconexiune de 400 kV cu Serbia, între Reşiţa şi Pancevo

În această seară, la ora 20.49, a fost pusă sub tensiune linia electrică aeriană (LEA) 400 kV de interconexiune dublu circuit Reșița (România) – Pancevo (Serbia). Energizarea LEA s-a făcut din stația electrică Pancevo2 (Serbia), a informat Transelectrica, pe pagina de facebook.

Linia de înaltă tensiune, care realizează interconexiunea cu Serbia, a fost recepționată în luna februarie a acestui an, urmând a deveni operațională comercial în ultima parte a acestui an, spune compania.

„LEA 400 kV Reșița-Pancevo este un proiect de interes comun, parte din „Mid Continental East Corridor”, iar unul dintre rolurile sale principale este acela de a întări sistemul electroenergetic național și pe cel sud-est european. Realizarea LEA 400 kV Reșița-Pancevo va permite eliminarea congestiilor majore în zona celor doua sisteme electroenergetice, românesc și sârbesc, precum și creșterea capacității de transfer între România și Serbia și în toată zona de sud-est a Europei.
Porţiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo este realizată în varianta dublu circuit şi traversează 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin: municipiul Reşiţa, comunele Ezeriş, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berlişte, Ciudanoviţa, Grădinari, Vărădia şi Vrani”, mai arată compania.

LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri şi un număr de 206 stâlpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri.
Contractul privind construirea LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo a fost semnat în iunie 2014, iar valoarea totală a acestuia, la data semnării, este de aproape 81,39 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *