Transelectrica a început să socotească energia injectată de prosumatori în sistemul energetic național

Transelectrica, operatorul de transport și al sistemului energetic național (SEN), a început să publice unele date despre aportul prosumatorilor la sistem, dar atrage atrenția că este nevoie de mai multe.

Pentru prima dată, Transelectrica a început să publice date despre energia electrică produsă de prosumatori și injectată în rețea. “La luna ianuarie 2024 structura mixului de producție include energia injectată în rețea de către prosumatori (27 GWh), dar fără consumul intern al acestora”, arată compania în raportul referitor la starea SEN pentru primele luni ale anului trecut.

Tot de acolo aflăm că, la finalul lunii ianuarie, puterea instalată a prosumatorilor era de 1.502 MW.

Transelectrica mai arată că impactul creșterii explozive a prosumatorilor înseamnă, pentru SEN, o reducere a consumului, dar, pe de altă parte, aportul lor a fost una dintre cauzele scăderii prețurilor la energia electrică în piața spot, care a condus inclusiv la o reducere a costurilor energiei achiziționate pentru consumul propriu tehnologic.

“Creșterea accelerată a puterii instalate la prosumatori (de la cca 420 MW la începutul anului 2023, la cca. 1.500 MW la începutul anului 2024), împreună cu creşterea ponderii energiei eoliene şi solare, au condus la o scădere a consumului, precum şi a preţurilor energiei pe pieţele pe termen scurt. Astfel, preţul mediu al energiei achiziţionate de pe PZU în perioada ianuarie – martie 2024 a fost semnificativ mai mic decât preţul din perioada similară a anului 2023”, arată Transelectrica.

Totuși, operatorul SEN atrage atenția asupra lipsei datelor referitoare la producția totală de energie a prosumatorilor, fără de care furnizorii de energie electrică nu pot estima fidel care este necesarul de energie pe care trebuie o contracteze pentru portofoliul lor de clienți. Astfel, Transelectrica vorbește despre “lipsa controlului/monitorizării la nivelul funizorilor pentru producţia prosumatorilor pe care îi au în portofoliu și preocuparea redusă pentru estimarea/ajustarea prognozelor de producţie a prosumatorilor în raport cu poziţia contractuală”.

 

 

2 Comments

  1. Cu alte cuvinte,este necesar a se monta contoare pentru măsurarea consumului propriu(din panouri) al prosumatorilor.Si uite asa Transelectrica susține inițiativa ANRE de montare a acestor noi contoare.APCE cum va reacționa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *