Transelectrica a dotat primul Laborator SCADA din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti

CNTEE Transelectrica SA a dotat, alături de Siemens Energy Romania şi de alte companii care activează în domeniul energiei, primul Laborator SCADA din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, informează un comunicat al operatorului de transport al energiei electrice remis luni Agerpres.
sursă foto: investenergy.ro

În cadrul Laboratorului SCADA s-a realizat o microstaţie constituită din echipamente de comandă – control – protecţie în tehnologie numerică, similară cu cele mai moderne instalaţii care funcţionează în prezent în instalaţiile CNTEE Transelectrica SA, pentru asigurarea în condiţii de siguranţă a funcţiei de transport al energiei.

„Dotarea laboratorului SCADA, în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Energetică, marchează o reuşită a companiei noastre în ceea ce priveşte acţiunile de promovare şi de susţinere a învăţământului de specialitate. Laboratorul SCADA reprezintă o investiţie consistentă a companiei în pregătirea viitorilor profesionişti ai energeticii, dar şi a actualilor profesionişti ai companiei. Viziunea companiei privind înfiinţarea şi dezvoltarea unei capabilităţi de tip Laborator SCADA este aceea de a accelera înţelegerea şi adoptarea tehnologiilor care vor face tranziţia sistemelor energetice către sisteme inteligente. Este de datoria noastră să venim în sprijinul mediului universitar pentru pregătirea inginerilor viitorului, pentru ca aceştia să ţină pasul cu avansul tehnologic înregistrat în sector. De aceea, o colaborare consistentă între operatorii economici, precum Transelectrica, şi mediul universitar este obligatorie. În acest sens, în această perioadă perfectăm un protocol cu Universitatea Politehnică din Bucureşti, prin care intenţionăm să extindem direcţiile de colaborare în perioada 2020 – 2024”, a declarat Cătălin Niţu, director general executiv CNTEE Transelectrica SA.

Astfel, laboratorul SCADA a fost dotat cu echipamente de monitorizare şi control aferente unui sistem de comanda-control-protecţii, utilizate în staţiile de 400/220/110 kV, cu funcţii variate: monitorizare şi control; protecţie de distanţă; protecţie diferenţială; protecţie maximală de curent; protecţie diferenţială de bară.

Echipamentele sunt identice cu cele exploatate în staţiile CNTEE Transelectrica SA, cum ar fi Stupărei 220/110kV, Târgovişte 220/110kV, Turnu Măgurele 220/110kV, Roman Nord 400/220/110kV.

În cadrul Laboratorului SCADA, studenţii vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu conducerea procesului tehnologic într-o staţie electrică de înaltă tensiune, prin intermediul sistemului de control-protecţii nou implementat, vor putea vizualiza atât schema staţiei în timp real, cât şi toate informaţiile/semnalizările. În acest mod, la finalizarea studiilor, viitori profesionişti se vor adapta mai repede la conducerea proceselor tehnologice actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *