Traderul global Vitol vrea să cumpere 90% din cel mai mare terminal de LNG din Italia

O companie susținută de cel mai mare comerciant independent de petrol din lume, Vitol, se apropie de un acord pentru cumpărarea unei participații de peste 90% în Adriatic LNG, cel mai mare terminal de import din Italia, de la ExxonMobil și QatarEnergy, a informat Reuters, citând surse familiare cu planurile companiilor.

Exxon deține în prezent 70,7% din LNG Adriatic, cunoscut oficial sub numele de Terminale GNL Adriatico Srl, prin intermediul filialei sale ExxonMobil Italiana Gas. Ceilalți acționari ai principalului terminal de import LNG din Italia, situat în largul coastei Adriatice, în nordul țării, sunt o unitate a gigantului de stat arab QatarEnergy, cu o participație de 22%, și operatorul italian de rețea de gaze Snam, cu 7,3%.

Anul trecut, ExxonMobil a scos la vânzare participația majoritară la terminalul de import de LNG, că parte a planului său de a renunța la activele non-core.

Cel puțîn patru investitori instituționali și fonduri de infrastructură, inclusiv cel mai mare manager de active din lume, BlackRock, au fost luați în considerare pentru tranzacție, a raportat Reuters în luna mai. Atunci, așteptările erau că acordul să evalueze întregul terminal de LNG din Marea Adriatică la aproximativ 868 de milioane de dolari.

La sfârșitul anului 2023, BlackRock s-a retras din discuțiile cu Exxon pentru a-și cumpăra participația la Adriatic LNG, dar Vitol a rămas încă în cursă.

Acum, Vitol, prin intermediul companiei de stocare a energiei VTTI – pe care casa de tranzacționare o deține împreună cu IFM Investors și Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) – este aproape de a cumpăra participațiile Exxon și QatarEnergy la terminal.

Cel de-al treilea acționar al Adriatic LNG, operatorul rețelei de gaze Snam, cu 7,3%, vă avea la dispoziție 45 de zile pentru a decide dacă își vă exercita dreptul  a-și majora participația. atunci când vă fi semnat un acord, au adăugat sursele.

Snam are opțiunea de a-și majora participația la Adriatic LNG la 15% sau 30% în cadrul acordurilor cu acționarii actuali, a declarat directorul executiv al Snam, Stefano Venier, în ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *