Traderii de energie și gaze urmează să fie supraimpozitați – proiect

Guvernul pregătește un impozit special pentru traderii de energie electrică și gaze naturale, potrivit draftului de Ordonanță de Urgență referitor la noua schemă de sprijin pentru consumatori, care va fi introdusă de la 1 aprilie, consultat de noi. Impozitul va fi de 10%, pe valoarea tranzacțiilor.

Guvernul vrea să introducă un impozit special pentru traderii de energie și gaze naturale, care să fie aplicat pe valoarea tranzacțiilor, potrivit draftului consultat de noi. Ar fi vorba despre un impozit de 10% pentru traderi, nu este clar dacă se va aplica la fiecare tranzacție, sau la profitul obținut în urma unui câștig dintr-o tranzacțue care vizează cumpărarea și, ulterior, re-vânzarea unei cantități de energie electrică și gaze naturale.

Impozitul ar urma să fie aplicat atâta timp cât vor fi în vigoare noile măsuri de protecție a consumatorilor de gaze și energie. Ca atare, el ar putea fi plătit timp de un an de zile, începând cu data de 1 aprilie, pentru că oficialii au spus, atunci când au fost anunțate măsurile, că ele vor fi valabile un an.

Iată formularea din draftul obținut de noi, cu mențiunea că el nu este încă pus în dezbatere publică, deci unele lucruri mai pot fi amendate:

“Art. 17 – (1) În perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanțe de urgență, venitul realizat de către titularii licențelor de trader de energie electrică/gaze naturale precum și de către operatorii economici nerezidenți care participă la piețele de energie electrică și gaze naturale, rezultat din vânzările pe piețele centralizate/organizate se impozitează cu 10% din valoarea tranzacțiilor.

(2) Modul de aplicare a impozitului prevăzut la alin. (1) se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Acivitatea de trading cu energie electrică a fost arătată în ultima vreme ca fiind una dintre cauzele creșterii prețurilor din piața de energie electrică.

“Realitățile de astăzi arată că marii furnizori nu și-au cumpărat energia din timp. Noi o scoatem la vânzare, am vândut-o într-o mare parte și pe anul acesta, dar ea nu este cumpărată de marii furnizori, este într-o zonă de trading. Iar acolo sigur că…odată ce ai luat-o ieftin, este normal să te duci să o vinzi scump, dacă cererea este foarte mare”, a spus recent Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.

Citește și:

Veste foarte proastă pentru Hidroelectrica și pentru “regenerabili”. Supraimpozitarea lor se prelungește și va fi și mai dură – proiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *