Toți investitorii în regenerabil ar putea fi obligați prin lege să plătească pentru întărirea rețelelor Transelectrica

Istvan-Lorant Antal, preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructura energetică şi Resurse Minerale din Senat, spune că Parlamentul va veni cu o lege prin care investitorii în noile capacități regenerabile ar urma să fie obligați să plătească fiecare, înainte de obținerea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), sume de bani către Transelectrica, pentru întărirea rețelei.

„În momentul de faţă ai depus o crerere, iar Transelectrica are obligaţia să îţi răspundă şi face acest lucru: emite ATR şi întăreşte reţelele prin investiţii. Noi vom veni în Parlament cu prioritizarea răspunsului pentru investitorii care au potenţial financiar pentru realizarea proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile şi care va viza alocarea de investitor a unei sume – de exemplu 20 milioane euro – pentru întărirea şi dezvoltarea reţelelor în zona în care vor fi realizate capacităţile de producţie. Investitorii care nu vor face diligenţele necesare pentru a ajunge la primirea ATR vor pierde suma respectivă alocată pentru întărirea reţelelor”, a spus Istvan-Lorant Antal, la o conferință pe teme de energie organizată de ziarul Bursa.

Anunțul parlamentarului vine în contextul în care Transelectrica se confruntă cu o avalanșă de solicitări de conectare la rețea pentru noi capacități în regenerabile. “Avem aproape 100 de solicitări de racordare pe partea de producere de energie, peste 50.000 MW la operatorii de distribuție și la operatorul de transport. Sunt cantități enorme și ele necesită un timp destul de mare de analiză, de programare în ședințele de avizare. Nu putem decela între proiectele serioase, care au finanțare, și cele care au fost depuse doar pentru a fi vândute”, a spus șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, prezent la același eveniment.

Ivan a mai explicat și că sunt foarte puțini investitori care au capacitatea de a opera viitoarele capacități de producție în piața de energie. “Sunt foarte puțini cei care văd și cea de-a doua etapă de după racordare, sub 10% dintre ei, cea de recuperare a investiției, cei care au noțiuni de piață. Trebuie să știi și parcursul următor – ce faci cu energia? Trebuie să o vinzi, să cunoști piața, nu și-o ia nimeni de la sârmă”, a mai spus șeful DEN.

Citește și:

Hidroelectrica va investi în panouri fotovoltaice flotante de circa 1.500 MW

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *