Toți distribuitorii de energie au depășit planurile de investiții în rețele în 2022, mai puțin DEER. Cât a investit fiecare, CIFRE

Toți operatorii de distribuție, mai puțin Distribuție Energie Electrică România (DEER), au investit în rețea, din fonduri proprii, mai mulți bani decât planificaseră inițial, anul trecut, potrivi datelor Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). DEER nu și-a făcut planul pentru niciuna dintre cele trei zone de distribuție.

Totalul invetițiilor în reșele, făcute din surse proprii ale distribuitorilor, s-a ridicat la 1,45 miliarde de lei, mai mult față de planurile inițiale asumate, care presupuneau un total de 1,37 miliarde de lei.

La modul absolut, cele mai mari invetiții în rețea au fost făcute de E-Distribuție Muntenia (companie a Enel), care asigută alimentarea zonei București-Ilfov-Giurgiu. 240 de milioane de lei a fost valoarea totală a investițiilor din fonduri proprii, față de un plan de 205,3 milioane de lei. Deci cu 17% în plus.

Dacă ar fi să vorbim despre cele mai mari investiții din surse proprii comparativ cu cele planificate, cel mai bine stă Delagz Grid (companie a grupului E.On), care distribuie energie în zona Moldovei. Compania a investit 216 milioane de lei, în condițiile unui plan de 152 de milioane de lei. Așadar, o creștere de peste 42%.

DEER, companie din grupul Electrica nu a reușit să atingă în 2022 valorile planificate ale investițiilor pentru niciuna dintre cele trei zone de distribuție pe care le operează.

Iată situația pentru fiecare distribuitor în parte

ANRE arată că, potrivit “procedurii privind fundamentarea și aprobarea planurilor de dezvoltare si de investiții ale operatorului de transport și de sistem și ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 98/2022, operatorul de rețea are posibilitatea de recuperare a investiţiilor nefinalizate din planul de investiții al anului 2022 în cursul primului semestru al anului 2023”.

Totalul investițiilor în rețelele de distribuție a fost, în 2022, de aproape 1,9 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că investițiile din fonduri proprii s-au ridicat la 77% din total. De reținut și că, din cele apoape 1,9 miliarde, aproape 610 milioane au fost cheltuite pentru “noi racordări, inclusiv cele impuse de legislaţia primară, întărirea reţelei pentru noile racordări, precum şi cota parte neacoperită de tariful de racordare”. Din aceste 610 milioane, circa 239 milioane au fost din surse proprii ale companiilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *