Toţi consumatorii de electricitate din România au plătit 624 mil. lei anul trecut, contribuţia pentru cogenerare

Banii plătiţi anul trecut, prin facturi, de toţi consumatorii de energie electrică în contul contribuţiei pentru cogenerare, de care beneficiază 44 de centrale termoelectrice, au fost mai puţini decât în 2016, iar cantitatea de energie produsă în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă a crescut.

Valoarea totală a contribuţiei pentru cogenerare plătită de consumatorii de energie electrică în anul 2017 s-a ridicat la 624 de milioane de lei, potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Suma este cu 11% mai mică decât cea plătită în anul trecut.

Contribuţia pentru cogenerare este plătită de toţi consumatorii de energie electrică, iar banii merg pentru susţinerea centralelor electrotermice care produc simultan energie electrică şi termică, în condiţii de eficienţă agreate de ANRE. 44 de astfel de centrale din România beneficiază de acest bonus, plătit de toţi consumatorii.

În total, cantitateade energie electrică produsă în aceste centrale, care a beneficiat de acest bonus a fost, în 2017, de circa 5 TWh, în creştere cu circa 6% faţă de cea din anul precedent.

Pentru susţinerea acestor producători, în primele şase luni din anul 2017, toţi consumatorii de electricitate au plătit 13 lei/MWh consumat, iar pentru ultimele şase luni din anul trecut, 12,3 lei, ca urmare a unui ordin ANRE care a diminuat valoarea contribuţiei. De la 1 ianuarie 2018, contribuţia plătită de fiecare consumator a fosta stabilită la valoarea de 11,94 lei.

ANRE a redus anul trecut valoarea schemei de sprijin pentru producătorii care sunt îndreptăţiţi să primească acest bonus. Astfel, centralele de cogenerare care utilizează preponderent gaze din sistemul naţional de transport primesc circa 159 de lei pentru fiecare MWh produs, cele care folosesc preponderent gaze din reţeaua de distribuţie primesc 178 de lei/MWh, iar cele care ard preponderant combustibil solid 161 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *