Totalul investiţiilor în sectorul energiei electrice pentru perioada 2019-2030, estimat la circa 14 miliarde euro – Strategia energetică 

Totalul investiţiilor necesare în sectorul energiei electrice pentru perioada 2019-2030 este de circa 14 miliarde euro, pentru reţele electrice fiind estimate investiţii de aproximativ 500 milioane euro anual până în 2030, conform proiectului „Strategiei energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”, publicată de ministerul de resort şi citată de Agerpres.

Costurile pentru reţele electrice includ proiectele de interconectare şi de dezvoltare a reţelei prevăzute în Planul de Dezvoltare al Transelectrica pentru 2016-2025 şi continuarea acestuia până în 2030, precum şi nivelul estimat al investiţiilor în reţele de distribuţie. Investiţiile includ echipamente şi tehnologii ce fac tranziţia către „reţelele inteligente” cu comunicare bidirecţională, cu gestiune eficace şi cu flexibilitate mai mare în operare.

„Este estimat şi costul dezvoltării treptate a producţiei distribuite a energiei electrice, cu impact în special la nivelul reţelelor de distribuţie. Astfel de investiţii nu sunt de natură să crească nivelul tarifelor de reţea”, se menţionează în proiect.

Cele mai importante obiective de investiţii în sectorul de producere şi transport al energiei electrice sunt: finalizarea grupurilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă;

realizarea unui grup energetic nou de 600 MW la Rovinari;

realizarea Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti;

grup energetic nou 400 MW parametrii ultrasupracritici la Turceni;

centrala Hidroelectrică Turnu-Măgurele – Nicopole, 500 MW;

grup energetic nou 200 MW CCGT- Craiova II, pe gaz cu funcţionare flexibilă, inclusiv stocarea resursei energetice în depozitul subteran Gherceşti;

grup energetic nou 400 MW CCGT pe gaz cu funcţionare flexibilă – Mintia;
centrala Hidroelectrică Răstoliţa – 35 MW;

centralele hidroelectrice de pe râul Jiu – 90 MW;

centrale hidroelectrice pe râul Olt (defileu) – 145 MW.

Totodată, Strategia de dezvoltare a Transelectrica are ca obiectiv închiderea inelului de 400 kV al României. Aceasta prevede, pe lângă o serie de alte proiecte, realizarea LEA 400 kV nouă între staţiile Gădălin şi Suceava. Aceasta are un impact major asupra siguranţei în funcţionare, a capacităţii de interconexiune, dar contribuie şi la consolidarea legăturii dintre cele două zone de reţea aflate în zona de nord a ţării, semnalează documentul.

Investiţiile mai vizează şi închiderea inelului de 400 kV al Municipiului Bucureşti, pe zona de est, prin realizarea unei linii electrice de 400 kV de la staţia electrică de transport Bucureşti Sud la staţia electrică Brazi Vest, inclusiv cu realizarea unei staţii noi de transport în zona de NE a Capitalei (Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov ating până la 15 % din consumul de energie electrică de la nivel naţional).

Conform proiectului Strategiei Energetice, o analiză a tuturor cheltuielilor de capital previzionate în domeniul transportului de energie electrică, al transportului de gaze, al stocării, al interconectărilor de alimentare cu petrol, al reţelelor de carbon şi al potenţialelor facilităţi „power-to-gas- grid injections” evidenţiază o cheltuială totală de 229 miliarde de euro în decada 2021-2030 în zona UE 28. Aceasta se adaugă la investiţiile de infrastructură în valoare de 67 miliarde de euro, care sunt încă în aşteptare pentru punere în funcţiune până în 2020.

Ministerul Energiei a anunţat vineri publicarea proiectului de strategie, finalizarea raportului de mediu şi a studiului de evaluare adecvată, dezbaterea publice a acestor documente urmând să aibă loc în data de 15 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *