TotalEnergies semnează un acord de 27 de miliarde de dolari cu Irakul

Irakul şi compania petrolieră franceză TotalEnergies au semnat luni un acord energetic de 27 de miliarde de dolari, menit să majoreze producţia de ţiţei şi să sporească capacitatea ţării de a produce energie, cu ajutorul a patru proiecte în domeniul petrolului, gazelor şi energiei regenerabile, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Semnat iniţial în 2021, acordul s-a confruntat cu întârzieri, pe fondul disputelor între politicienii din Irak privind condiţiile, iar discuţiile s-au finalizat în aprilie, când Bagdadul a acceptat o participaţie mai redusă în proiect, de 30%.

În urma acordului, TotalEnergies va deţine o participaţie de 45% iar QatarEnergy restul de 25%.

Preşedintele director general al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat că este „o zi istorică”, după ce a semnat acordul împreună cu ministrul Petrolului din Irak, Hayan Abdel-Ghani.

Proiectul va demara în această vară şi va necesita investiţii de zece miliarde de dolari în următorii patru ani, a explicat Pouyanne. Acesta a adăugat: „Aceasta este ziua în care demarează activitatea, şi vom livra proiectele în următorii patru ani, în beneficiul tuturor irakienilor”.

Proiectul integrat de creştere a producţiei de gaze va îmbunătăţi aprovizionarea ţării cu energie şi va reduce costurilor importurilor.

De asemenea, TotalEnergies va dezvolta un proiect de energie solară de 1 GW pentru aprovizionarea cu electricitate a reţelei regionale din Basra, şi a invitat compania ACWA Power din Arabia Saudită să se alăture proiectului.

Irakul speră să atragă noi investitori străini în sectorul său energetic.

Exxon Mobil, Shell şi BP şi-au redus în ultimii ani activităţile din Irak, ceea ce a contribuit la stagnarea producţiei de ţiţei a ţării.

În ultimii ani, capacitatea de producţie a Irakului a rămas la aproximativ cinci milioane de barili pe zi de ţiţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *