Irakul şi compania petrolieră franceză TotalEnergies au semnat luni un acord energetic de 27 de miliarde de dolari, menit să majoreze producţia de ţiţei şi să sporească capacitatea ţării de a produce energie, cu ajutorul a patru proiecte în domeniul petrolului, gazelor şi energiei regenerabile, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Semnat iniţial în 2021, acordul s-a confruntat cu întârzieri, pe fondul disputelor între politicienii din Irak privind condiţiile, iar discuţiile s-au finalizat în aprilie, când Bagdadul a acceptat o participaţie mai redusă în proiect, de 30%.
În urma acordului, TotalEnergies va deţine o participaţie de 45% iar QatarEnergy restul de 25%.
Preşedintele director general al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat că este „o zi istorică”, după ce a semnat acordul împreună cu ministrul Petrolului din Irak, Hayan Abdel-Ghani.
Proiectul va demara în această vară şi va necesita investiţii de zece miliarde de dolari în următorii patru ani, a explicat Pouyanne. Acesta a adăugat: „Aceasta este ziua în care demarează activitatea, şi vom livra proiectele în următorii patru ani, în beneficiul tuturor irakienilor”.
Proiectul integrat de creştere a producţiei de gaze va îmbunătăţi aprovizionarea ţării cu energie şi va reduce costurilor importurilor.
De asemenea, TotalEnergies va dezvolta un proiect de energie solară de 1 GW pentru aprovizionarea cu electricitate a reţelei regionale din Basra, şi a invitat compania ACWA Power din Arabia Saudită să se alăture proiectului.
Irakul speră să atragă noi investitori străini în sectorul său energetic.
Exxon Mobil, Shell şi BP şi-au redus în ultimii ani activităţile din Irak, ceea ce a contribuit la stagnarea producţiei de ţiţei a ţării.
În ultimii ani, capacitatea de producţie a Irakului a rămas la aproximativ cinci milioane de barili pe zi de ţiţei.