TotalEnergies cumpără LNG de un miliard de dolari de la ADNOC

ADNOC Gas Plc, o subsidiară a Abu Dhabi National Oil Co, a ajuns la un acord cu compania franceză TotalEnergies pentru a-i furniza gaze naturale lichefiate LNG), în cadrul unei tranzacții de 1 miliard de dolari, potrivit Bloomberg

Tranzacția este una dintre cele mai recente încheiate de un cumpărător european de gaze, în condițiile în care Europa trebuie din nou să își umple depozitele de gaze înainte de următorul sezon rece.

Potrivit Adnoc, volumul de LNG contractat „va fi livrat către diferite piețe de export din întreaga lume”.

Anul trecut, Europa a reușit să își umple depozitele de gaze cu mult înainte de iarnă și a înregistrat niveluri de stocare care au rămas peste nivelurile istorice datorită vremii blânde, temperaturile ridicate reducând cererea de gaze pentru încălzire în multe țări.

Continentul a traversat a doua cea mai blândă iarnă înregistrată vreodată, temperaturile ridicate fiind atribuite schimbărilor climatice provocate de om, mai scrie Bloomberg. Iarna neobișnuit de blândă a oferit o ușurare pe termen scurt guvernelor care s-au confruntat cu prețuri ridicate la gaze, după ce Rusia a redus anul trecut livrările de combustibil către Europa.

Luna trecută, Putin a avertizat Europa cu privire la o nouă criză a gazului, gigantiul Gazprom spunând Europei că „nu există nicio garanție că natura va face un astfel de cadou”, încă o dată, cu referire la vremea favorabilă.

Deși continentul a reușit să evite o criză, a plătit un preț greu: costul refacerii stocurilor de gaze naturale este estimat la peste 50 de miliarde de euro (51 de miliarde de dolari), de 10 ori mai mult decât media istorică . Din fericire, prețul gazelor a scăzut datorită cererii mai mici. Cu toate acestea, la aproape 40 de euro pe megawatt-oră, ele sunt încă peste mediile istorice, mulți analiști prevăzând că vor crește din nou înaintea următoarei ierni europene.

Pentru a rezolva această dilemă, Comisia Europeană dorește ca țările UE să înceapă să cumpere gaze în comun „cu mult înainte de vară”, în încercarea de a ajuta țările să își refacă stocurile și să evite o criză de aprovizionare iarna viitoare, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, pentru Reuters.

CE va solicita țărilor UE să se asigure că firmele locale participă la agregarea cererii de gaze cu volume echivalente cu 15% din tot azul necesar pentru a umple instalațiile de stocare ale fiecărei țări la 90% din capacitate.  Această cerință se ridică la aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de gaz – o cantitate relativ mică având în vedere că blocul a utilizat 338 de miliarde de metri cubi în 2021.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *