Un număr tot mai mare de producători nord-americani de petrol, în frunte cu Chevron, avertizează că vor reduce cheltuielile şi forajele, în urma scăderii accentuate a preţurilor ţiţeiului, la cele mai scăzute niveluri din ultimii trei ani, transmite Reuters citat de News.ro.
Chevron este primul producător major de petrol care a anunţat că analizează reducerea cheltuielilor, care ar putea duce, pe termen scurt, la o producţie mai mică de petrol, scrie News.ro.
Occidental Petroleum, Marathon Oil şi Cenovus Energy, care extrage petrol la exploatări nisipoase, s-au alăturat firmelor Diamondback Energy şi Parsley Energy care au anunţat reduceri ale cheltuielilor.
EOG a anunţat că îşi evaluează activităţile de foraje şi că este pe cale să finalizeze planuri concrete.
Marathon şi Cenovus au promis să reducă cheltuielile cu circa 30% comparativ cu anul trecut.
Preţurile petrolului au scăzut luni cu aproape 10%, acesta fiind cel mai amplu declin de la Războiul din Golf din 1991, în urma eşecului negocierilor dintre Arabia Saudită şi Rusia privind extinderea şi creşterea restricţiilor de producţie pentru susţinerea preţurilor, pe fondul epidemiei de coronavirus care a redus cererea în China şi la nivel global.
Marile companii petroliere americane au mărit producţia de petrol la un nivel record de aproape 13 milioane de barili pe zi, subminând eforturile OPEC de a reduce livrările.
Companiile care exploatează zăcăminte petroliere de şist au nevoie de preţuri de cel puţin 40 de dolari pe baril pentru a acoperi costurile, în timp ce petrolul WTI, de referinţă în SUA a fost cotat marţi la sub 34 de dolari pe baril, chiar dacă a avut loc o creştere.
Compania Occidental, care a acumat datorii de 40 de miliarde de dolari în urma achiziţiei de anul trecut a companiei Anadarko, a devenit primul producătr de petrol care a anunţat reducerea dividendelor, cu 865, la 11 cenţi, şi tăierea cheltuielilor cu circa 32%.
O sursă din grupul Chevron a declarat că deşi nu este uşor să reduci cheltuielile de capital dintr-un buget deja limitat, şefii companiei vor analiza probabil o reducere a forajelor în bazinul Permian din Texas, cel mai mare zăcământ petrolier din America de Nord.