Topul celor mai mari proiecte fotovoltaice din lume

De la parcul solar care va acoperi Sahara şi Arabia şi până la sediul solar al companiei Google vă prezentăm unele dintre cele mai ambiţioase proiecte care folosesc energia soarelui pentru a produce electricitate.

Deşi încă scumpă energia solară este, poate, cea mai curată şi la îndemână formă de producere a energiei care este accesibilă umanităţii. Dat fiind faptul că planeta noastră are regiuni întinse unde soarele „arde” cu putere energia lui poate fi captată într-o mare măsură pentru a fi transformată în electricitate.

În prezent, există proiecte de zeci de mii de MW şi sute de miliarde de dolari în lume, ceea ce dovedeşte că energia fotovoltaică este şi profitabilă şi un deziderat posibil de atins la scară mare. Totul pentru scopul final: zero emisii de carbon în atmosferă.

Desertec

Un top al celor mai mari proiecte de energie fotovoltaică, realizat de Green Planet, pune în vârf mega-construcţia din nordul Africii şi Orientul Mijlociu,Desertec. De departe cel mai ambiţios proiect din domeniu, Desertec are ca iniţiatori mai multe ţări europene, cu Germania cap de listă şi presupune amplasarea a milioane de panouri fotovoltaice într-o bună parte a teritoriului arid din nordul Africii şi peninsula Arabia. Investiţia necesară este uriaşă: 400 de miliarde de dolari în 20 de ani însă şi beneficiile ar urma să fie pe măsură. Numai companiile implicate în proiect ar urma să realizeze profituri de 2.000 de miliarde de dolari la nivelul anul 2050 şi un număr de 240.000 de locuri de muncă ar fi create doar în Germania datorită acestui proiect. Practic, energia produsă de imesnul parc fotovoltaic ar fi îndeajuns încât să alimenteze întreaga Europă dar şi două treimi din ţările care ar urma sa-l găzduiască.

Solar Tower

Un alt proiect solar gigantic se va contrui în deşertul australian. Denumit Solar Tower va fi o structură înaltă de 1.000 de m şi va acoperi o suprafaţă de 24 de km pătraţi. Principiul de bază ar fi folosirea soarelui pentru a încălzi aerul din structură care ar urma să pună în mişcare 32 de turbine producătoare de electricitate. Razele soarelui cad pe sticla cu care este acoperită structura şi se transformă în căldură care face fierbinte aerul dinăuntru iar acesta pune în mişcare turbinele cu o viteză de 15 m/s. Centrala nu produce gaze cu efect de seră, nu încălzeşte atmosfera şi nici măcar nu produce zgomote.    În schimb, cu cei 200 de MW ai săi, poate produce suficientă electricitate pentru 200.000 de case. Dacă Guvernul australian ar construi 50 de astfel de centrale s-ar putea asigura alimentarea întregii ţări cu electricitate.

 Nevada Solar One

Nevada Solar One este deja construit şi va deveni operaţional până la sfârşitul acestui an. Parcul solar foloseşte containere de sare pentru a stoca căldura pentru a o putea elibera în timp nopţii şi produce electricitate şi în absenţa soarelui. Are 64 de MW, 400 de acri suprafaţă desfăşurată şi peste 3.000 de tone de aluminiu pentru panouri.

Waldpolenz
În Germania se va construi un parc solar de 40 de MW unde 550.000 de panouri fotovoltaice vor capta energie de la soare şi o vor transforma în electricitate. Waldpolenz se întinde pe o suprafaţă de doi km pătraţi pe suprafaţa unei foste baze militare. Parcul va folosi ultimele tehnologii din domeniu astfel încât va fi posibilă producerea unei energii cu 20 până la 40% mai ieftină decât media  existentă acum în Germania.

În deşertul Mojave din SUA există un gigantic complex de 354 de MW format din nouă centrale solare autonome care folosesc lumina pentru a supraîncălzi aburul necesar rotirii mai multor turbine producătoare de electricitate. Aceste centrale funcţionează şi noaptea datorită sistemului eficient de stocare de căldură.

Un proiect parcă desprins din coperţile cărţilor de anticipaţie se construieşte în  provincia Victoria din Australia. Cu o capacitate instalată de 154 de MW proiectul este unul dintre cele mai mari ale lumii şi va avea mii de panouri fotovoltaice dispuse concentric în jurul unul turn acoperit, la rândul lui cu celule solare de mare performanţă iniţial dezvoltate pentru a fi montate pe sateliţi. Panourile reflectă lumina soarelui către turn care produce electricitate. Există suficiente panouri pentru a multiplica energia solară de 500 de ori. Acestea urmăresc mişcarea soarelui pe tot parcursul zilei astfel încât pot funcţiona la performanţe maxime pe toată perioada luminoasă. Costurile proiectului sunt de 420 de milioane de dolari australieni din care contribuţia Guvernului Federal este de 75 de milioane.
Deşi nu se remarcă, nici pe departe, ca un mare proiect solar, totuşi sediul Google din Mountain View, California reprezintă un bun exemplu despre ce înseamnă clădirile viitorului. Şi asta pentru că este, pe lângă unul din cele mai bune locuri din lume unde să lucrezi şi un producător de electricitate de 1,6 MW. Asta pentru că s-au instalat multe panouri fotovoltaice care captează energia solară şi o transformă în electricitate. Googleplex produce 30% din electricitatea care îi este necesară şi generează Google o economie de 400.000 de dolari anual. Este cel mai mare parc fotovoltaic al unui sediu de firmă din America şi unul dintre cele mai mari din lume.

În România există un singur parc solar funcţional care este situat în judeţul Giurgiu. Are o putere instalată  de doar 1 MW.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *