Celebra OUG 114/2018, care a fost ulterior modificată de OUG 9, este discutată din nou, pe partea referitoare la energie, a declarat consilierul de stat al premierului, Florin Ciocănelea.
„Este în analiză, pe partea de energie, modificarea Ordonanței 114/2018, ale cărei prevederi, pentru mulți dintre dumneavoastră, au fost destul de dificile. Am constatat în schimb, spre surprinderea mea, că alte companii au fost foarte mulțumite cu ceea ce s-a prevăzut în ordonanța 114, și mă refer numai la partea de energie. Vom încerca să găsim o soluție de mijloc. Știu că și Comisia de Industrii a Camerei Deputaților lucrează la modificarea acestei Ordonanțe”, a spus Ciocămelea, la o conferinţă pe teme energetice organizată de energynomics.
“Intenționăm să reluăm și să dezvoltăm dialogul dintre Guvern și companiile energetice, care, trebuie să recunosc, din punctul de vedere al Guvernului, a fost un pic, să nu zic uitat, dar lăsat mai în urmă. Deja am avut niște întâlniri foarte bune cu companiile mari consumatoare de energie. Suntem deschiși la dialog și la propuneri de soluții”, a spus Ciocănelea.
Întrebat care din prevederile referitoare la energie s-ar putea modifica, Ciocănelea a răspus “oricare” şi a spus că nu vor mai exista ordonanţe de urgenţă cu impact semnificativ în economie care să nu fie discutate anterior cu companiile implicate.
Pe scurt, prevederile celor două OUG sunt, pe scurt: taxa de 2% pe cifra de afaceri, plătită de toţi titularii de licenţă către ANRE, cu anumite excepţii, reglementarea preţurilor la gaze pentru consumatorii casnici, cu preţ plafonat la producţia de gaze pentru ei şi pentru centralele termice şi reglementarea preţurilor la energie electrică pentru populaţie.