Toate marile companii petroliere din România au scumpit masiv carburanţii

După Petrom, şi ceilalţi doi mari jucători din piaţă au majorat preţurile la benzină şi motorină. Unii dintre carburanţii premium au ajuns să coste peste 6 lei litrul. Scumpirile au loc la câteva zile după ce Consiliul Concurenţei a anunţat amenzi de 205 milioane de euro pentru marile companii petroliere din România.

După ce Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, a scumpit ieri benzina şi motorina, şi Rompetrol, a doua companie de pe piaţă, a majorat astăzi preţurile. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, la Rompetrol preţurile de referinţă pentru benzine sunt de 5,59 respectiv 6,24 lei pe litru, iar cele pentru motorine sunt de 5,82 şi 6,13 lei pe litru. Preţurile din staţii pot varia cu +/- 5% faţă de preţurile de referinţă.

Majorările sunt de 6 bani pentru ambele sortimente de benzină şi de 7 bani pentru ambele sortimente de motorină.Precedenta majorare a avut loc acum o săptămână.

Şi Lukoil, a treia companie de pe piaţă, a majorat de astăzi preţurile la carburanţi, benzinele costând 5,57 şi 6,07 lei pe litru, iar motorinele 5,77 şi 5,94 lei pe litru.

Cele două companii au luat decizia majorării preţurilor la o zi după ce liderul pieţei, OMV Petrom, a aplicat o majorare a preţurilor de referinţă de 9 bani. La o staţie din nordul capitalei, pe Şoseaua Pipera, benzinele costă 5,63 şi, respectiv, 6 lei pe litru. La motorine, preţurile sunt de 5,96 şi 5,78 lei pe litru.

Reprezentanţii companiei au spus că majorarea de preţ ţine exclusiv de creşterea cotaţiilor şi nu are legătură cu amenda. Iată ce a spus compania OMV Petrom, integral:

„Petrom este consecvent în aplicarea unei politici de preţuri care se bazează pe cotaţiile internaţionale ale benzinei şi motorinei. În plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de competiţia de pe piaţa locală.

Petrom nu a efectuat nici o modificare de preţ în perioada 5 noiembrie 2011 – 1 ianuarie 2012.
În data de 1 ianuarie 2012, preţurile au crescut datorită exclusiv accizelor: a crescut atât nivelul accizei la motorină, cât şi valoarea accizei la motorină şi benzină exprimate în RON (pe baza unui curs de schimb EUR/RON mai mare decât cel folosit în cursul anului 2011).

Încă de la sfârşitul anului trecut, cotaţiile Platts la produsele petroliere au înregistrat un trend crescător, care s-a accentuat în prima parte a lunii ianuarie. Astfel, în perioada 1-11 ianuarie 2012, cotaţiile Platts la motorină exprimate în RON au crescut cu 8%, iar cotaţiile Platts la benzină au crescut cu peste 7%. În acelaşi interval, preţurile Petrom au crescut cu numai 3%, respectiv a fost preluată numai o parte din creşterea cotaţiilor menţionată”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *