TNK-BP vrea să cumpere compania poloneză Lotos

Joint-venture-ul TNK-BP a depus o ofertă neangajantă pentru achiziţia a 51,19% din acţiunile companiei petroliere poloneze Lotos, potrivit presei ruse

Pachetul de acţiuni este deţinut de guvernul polonez şi este scos la vânzare, autorităţile estimând un preţ de 508,6 milioane de euro pentru acest pachet. Compania rusă a refuzat să comenteze situaţia, dar potrivit surselor apropiate licitaţiei citate de presa rusă, TNK-BP a fost singura companie rusă care a rîmas printer cele 10 care au depus oferte, după ce Rosneft şi Gazprom Neft, iniţial interesate, au renunţat.

Procesul de licitaţie s-a terminat la 29 aprilie, dar CEO-ul Lotos, Pawel Olechnowicz, a spus ce sunt puţine şanse ca vânzarea efectică să aibă loc anul acesta. Noul proprietar va trebui să prezinte un plan de dezvoltare a companiei, să nu o delisteze de la bursa din Varşovia şi să păstreze sediul central la Gdansk.

În martie, premierul polonez Donald Tusk a declarat că, în condiţiile în care Polonia este dependenta de livrarile de ţiţei din Rusia, Guvernul ar trebui să manifeste prudenţă în relaţiile cu investitorii ruşi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *