TMK Hydroenergy Power a început lucrările la noua hidrocentrală din judeţul Caraş-Severin, cu finanţare în cadrul Programului pentru Energie în România, prin mecanismele financiare SEE şi Norvegia, 2014-2021, aceasta urmând să asigure producţia de energie verde de aproximativ 2.500 MWh anual, informează un comunicat al CEZ România.
Implementarea proiectului se derulează în perioada 1 septembrie 2020 – 31 decembrie 2022 şi implică o investiţie proprie de aproape 700.000 euro. Pentru acest lucru, CEZ a accesat şi a primit finanţare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300.000 euro) din valoarea totală a investiţiei.
„În data de 29.04.2022 au început lucrările de săpătură în vederea realizării drumului de acces pentru echipamente şi materiale necesare construcţiei noii centrale hidroenergetice, amplasată pe golirea de fund a barajului Văliug. Fabricarea hidroagregatului se află în graficul de execuţie, rotorul turbinei fiind finalizat după parcurgerea în cele mai bune condiţii a tuturor testelor de final. Echipa de specialişti TMK Hydroenergy Power a participat prin sesiuni live şi online la testele de verificare a acestora. Acestea au vizat teste moderne realizate cu lichide penetrante sau ultrasunete pentru verificarea integrităţii materialului şi depistarea golurilor în material”, se menţionează în comunicatul companiei transmis miercuri AGERPRES.
Noua centrală hidroenergetică va asigura producţia de energie verde de aproximativ 2.500 MWh anual şi se va adăuga la producţia realizată de sistemul hidroenergetic din Caraş-Severin, de aproximativ 80.417 GWh anual.
Scopul investiţiei este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potenţialului hidroenergetic al râului Bârzava cu consecinţe benefice asupra mediului, atingând următoarele rezultate: gestionarea responsabilă a resurselor energetice fosile prin valorificarea resurselor regenerabile viabile pentru generarea electricităţii; reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în scopul scăderii încălzirii globale prin utilizarea energiei regenerabile.
Potrivit sursei citate, barajul cu lacul de acumulare Văliug, construit pe cursul râului Bârzava este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion metri cubi (mc) de apă şi care tranzitează anual aproximativ 35 – 50 milioane mc, în funcţie de condiţiile climatice anuale.
Obiectivele investiţiei vizează reducerea anuală estimată a emisiilor de CO2 (măsurate în tone CO2eq./an): 770 tone CO2 echivalent/an; crearea unui nou loc de muncă; energia produsă din surse hidroenergetice (în MWh / an): 2.453 MWh / an; o instalaţie nouă pentru producerea energiei hidroenergetice; capacitatea instalată pentru producerea energiei hidroenergetice (în MW): 0,367 MW.
Producătorul de energie verde – TMK Hydroenergy Power continuă investiţiile în sistemul hidroenergetic din Caraş Severin, cu scopul de a contribui la bunăstarea comunităţii locale în care îşi desfăşoară activitatea, dar şi pentru a sprijini România să-şi atingă ţintele privind cota de energie verde, se mai spune în comunicat.
În data de 31 martie 2021, compania TMK Hydroenergy Power alături de celelalte companii din Grupul CEZ în România au fost achiziţionate de fondurile administrate de Macquarie Infrastuctures and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia.
În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o producţie de circa 70GWh/an.