Ținta lui Obama: importurile de țiței ale SUA vor scădea cu 33% până în 2025

Statele Unite ale Americii vor reduce importurile de petrol cu o treime faţă de nivelul actual, până în anul 2025, potrivit strategiei energetice a preşedintelui Barack Obama.

Casa Albă intenţionează să atingă acest obiectiv prin creştere producţiei interne de ţiţei, creşterea gradului de utilizare a gazului natural şi a biocombustibililor şi prin producţia de automobile mai eficiente din punct de vede al consumului.

Obama a făcut acste declaraţii în contextul în care preţul benzinei a crescut cu 50 de cenţi pe galon de la începutul anului, din cauza creşterii cotaţiilor la petrol pe fondul instabilităţii din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Preţul unui galon de benzină (circa 3,8 litri) este, în medie, de 3,58 dolari în Statele Unite.

Detalii despre strategia lui Obama vor fi făcute publice zilele viitoare, dar analiştii se aşteaptă ca preşedintele să pledeze pentru o creştere a utilizării biocombustibililor (ţintă: construcţia a patru noi rafinării de biocombustibili în următorii doi ani) şi pe o utlizare mai largă a automobilelor electrice sau hibride. Ţinta este ca, din 2015 încolo, toate maşinile cuumpărate de agenţiile guvernamentale să folosească combustibili alternativi. De aseemenea, lumea se aşteaptă ca Obama să-şi reafirme sprijinul pentru energia nucleară.

Obama nu este primul preşedinte care şi-a stabilit drept ţintă independenţa energetică a Americii. De la Nixon încoace şefii de la Casa Albă au avut astfel de scopuri, dar efectele au fost limitate: Statele Unite rămân cel mai mare consumator de petrol din lume iar 60% din consum vine din surse străine.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *