Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat compania Tinmar Energy drept furnizor de ultimă instanţă în luna iulie pentru clienţii finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, potrivit unui document al Autorităţii.
Astfel, Tinmar Energy are cel mai mic preţ, respectiv 554 lei pe MWh. Urmează Electrica Furnizare, cu un preţ de 581 lei pe MWh, E.ON Energie România, cu 624 lei pe MWh şi CEZ Vânzare – 680 lei pe MWh.
Lista continuă cu Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, ambele companii cu preţul de 1.067 lei pe MWh.
Tinmar Energy va prelua la acest preț toţi clienţii care în luna iulie 2021,ajung în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă
Preţul de ultimă instanţă nu include tarifele reglementate de distribuţie, tariful de transport – componenta de extracţie din reţea – TL, tarif serviciu sistem, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, acciza, tariful pentru energia reactivă şi taxa pe valoarea adaugată.
„Clienţii care doresc încheierea unui contract cu un furnizor de ultimă instanţă şi al căror contract de furnizare a energiei electrice actual încetează, se pot adresa oricărui furnizor din lista de mai sus. În cazul în care clienţii sunt beneficiari de serviciu universal, iar solicitarea acestora este anterioară datei de intrare în vigoare a contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de ultimă instanţă, contractul va fi încheiat la preţul din oferta de serviciu universal. În caz contrar, clientul este preluat de către furnizorul de ultimă instanţă la preţul de ultimă instanţă, conform reglementărilor în vigoare”, se mai arată în documentul ANRE
Cu cât au crescut prețurile
Și în luna iunie, tot Tinmar a fost desemnat FUI, pentru că a avut cel mai mic preț. Pentru iunie, prețul de FUI, calculat fără componentele de rețea de mai sus, a fost de 409 de lei/MWh. Cum pentru iulie acest preț este de 554 lei/MWh, avem așadar o creștere de preț de 35%. Tinmar nu și-a crescut componenta de furnizare, care a rămas tot la 14 lei/MWh, dar a raportat o creștere uriașă a costului de achiziție al energiei electrice din piață: 540 de lei/MWh pentru iulie, față de 395 de lei/MWh pentru iunie.
Grupul Tinmar este controlat de omul de afaceri român Augustin Oancea.