Tinmar a vândut energie pe piață marilor furnizori, cu livrare până la finalul anului. Prețul scade semnficativ sub cel reglementat

În prima tranzacție semnificativă din acest an de pe piața de contrace bilaterale, s-a vândut energie electrică cu livrare în viitor în acest an, un un preț semnificativ sub cel reglementat.

Tinmar Energy, companie controlată de omul de afaceri autohton Augustin Oancea, a vândut ieri, pe platfoma de contacte bilaterale LE-Flex a pieței OPCOM nouă pachete de energe electrică cu livrare în viitor în acest an, în pachete de câte 15 MW, cu livrare bandă.

Trei dintre pachete sunt cu livrare de 1 martie până la sfârșitul anului, trei de la 1 martie și până la 31 iulie și celelalte trei de la 1 martie și până la 18 mai. În total 581 GWh.

Toate contractele au fost atribuite, la prețuri cuprinse între între 350 (pentru pachetele cu cea mai mică perioadă de livrare) și 395 de lei/MWh, pentru pachetele cu livrare din martie până la sfârșitul anului. Cumpărători au fost, de fiecare dată,doi dintre marii furnizori ai populației, Electrica Furnizare și PPC Enegie (fosta Enel) și producătorul de aluminiu Alro Slatina. Interesant este și că ofertele au fost inițiate de cumpărători iar Tinmar este cea care a venit cu o ofertă de răspuns.

Este prima ședință de tranzacționare cu volume semnificative și pe durată de livrare mai mare din acest an  – a mai fost una acum trei zile când Nuclearelectrica a vândut 15 MW bandă, dar doar cu livare 1 februarie-18 mai, la 450  de lei, cumpărători fiind RCS&RDS și DEER.

După cum se vede, prețul de acum este sub cel reglementat, cel de 450 de lei/MWh cu care majoritatea producătorilor clasici vând energia și în acest an prin mecanismul de achiziție centralizată MACEE. Acest lucru ar putea fi interpretat și ca un semnal de preț – energia s-ar putea ieftini în piață în acest an, dar nu știm dacă putem vorbi totuși despre o tendință, pentru că nu se fac tranzacții – aceasta este prima din acest an cu o cantitate semnificativă.

Totuși, unul dintre marii producători, cu obligație de vânzare pe MACEE, Nuclearelectrica, și-a bugetat în acest an un preț mediu de vânzare de 412 lei/MWh pentru toată energia produsă (80% din ea o va vinde pe MACEE la 450 de lei), ceea ce arată că așteptările sunt de scădere a prețului și din partea producătorilor. Pe baza acestei prognoze, profitul companiei care operează centrala de la Cernavodă va scădea la jumătate în acest an.

Preț semnificativ peste plafoanele “mici”

În ciuda discuțiilor din spațiul public cum că plafoanele actuale de 0,68, 0,80 și, respectiv 1,3 lei/kWh sunt deja prea mari comparativ cu prețurile în scădere din piață și ar trebui scoase, lucurile nu stau deloc așa.

Să luăm exemplul clienților canici din București. Astfel, pentru ca cei care se înscriu cu consumul la prețul final maxim plafonat de 0,68 lei/kWh să beneficieze de acest preț în condiții de piață liberă, ar trebui ca furnizorul lor să le vândă energia activă, cu tot cu marja sa inclusă, la prețul de 0,20 lei/kWh, adică 200 de lei/MWh, preț cu mult sub ce este acum în piață, deci ar fi imposibil.

La fel pentru cei care se califică la prețul maxim plafonat de 0,80 lei/kWh, preț final cu tot cu tarife și taxe. Tot pentru București, prețul energiei active, cu tot cu marja furnizorului, ar trebui să cadă undeva la 0,30 lei/kWh pentru ca el să fie egal cu cel maxim plafonat, preț, la fel, destul de mult sub ce este acum în piață.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *