Teste de stress la toate centralele nucleare din UE

 

Miniştrii energiei din ţările Uniunii au hotărât evaluarea tuturor centralelor nucleare de pe teritoriul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

 

Testele la care vor fi supuse centralele nucleare operate de 14 dintre cele 27 de state ale UE vor include atât analize seismice, pentru a evalua riscurile de producere a unor cutremure şi potenţialele lor efecte, cât şi monitorizări ale nivelului de protecţie a acestor facilităţi faţă de inundaţii sau evenimente neprevăzute, cum ar fi atacurile teroriste.

 

Evaluările, preconizate să se desfăşoare până la finalul acestui an, vor stabili, de asemenea, tipul şi perioada de funcţionare a centralelor, precum şi parametrii tehnici ai sistemelor de răcire a reactoarelor.

Bruxelles-ul pare a nu se limita doar la teritoriul Uniunii, comisarul pentru energie Guenther Oettinger spunând că normele de securitate ar trebui revizuite şi de vecinii blocului european care deţin capacităţi nucleare: mai ales Rusia, Ucraina şi Turcia. Oettinger a spus că testele făcute în UE vor servi ca bază de discuţii pentru discuţiile cu statele din afara blocului comunitar.

În Europa sunt operaţionale acum 195 de reactoare nucleare, dintre care 143 în ţările membre ale Uniunii Europene. Ţara cu cele mai multe reactoare nuclare (58) este Franţa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *