Termoenergetica vrea să pună centrale termice modulare la CET Titan, luate cu chirie. A demarat procedurile

Termoenergetica, furnizorul și distribuitorul de energie termică al Capitalei, moștenitoarea defunctei RADET, a lansat un anunț de cercetare a pieței pentru instalarea de capacități modulare de producție a energiei termice în incinta vechiului CET Titan. Compania vrea să închirieze echipamentele, pentru a putea asigura energie termică în zona de nord-vest a Capitalei, deficitară din acest punct de vedere.

“CMTEB S.A. intenționează să demareze procedurile legale de achiziție publică de atribuire a contractului de servicii având ca obiect servicii proiectare, închirierea unor capacitati modulare de producere a energiei termice (apa caldă) de max. 60Gcal/h (=70MW) și montarea acestora în incinta CTE Titan (Str. Ion Sahighian nr. 4E, sector 3)”, aflăm din anunțul companiei.

Capacitățile ar trebui să utilizeze gaze naturale pentru producția de energie termică.

Termoenergetica așteaptă oferte de preț pentru închirierea și montarea instalațiilor până pe data de 18 august, potrivit anunțului. Capacitățile ar urma să fie montate în termen de maximum 6 luni de la semnarea contractului și ar trebui să asigure maximum 60 Gcal/oră în perioada de iarnă și maximum 10-15 Gcal/oră vara

Echipamentele, care ar urma să fie montate pe un teren de 1.000 de metri pătrați din incinta vechiului CET, ar urma să fie folosite cel puțin trei ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului până la momentul în care pe amplasamentul noului CET va funcționa o nouă centrală, a cărei construcție este plănuită de mult. Acolo există rețea de electricitate, apă, de gaze, și posibilitatea de racord facil la rețeaua de distribuție a energiei termice.

“În zona de Nord – Vest, sistemul a fost lăsat fără nici o sursă de producere a agentului termic, ca rezultat acesta fiind împins de la distanță mare, din sudul Bucureștiului, din CET SUD, iar zona sectorului 3 este deficitară. Deși există un plan de realizare a unei noi centrale în cogenerare pe amplasamentul CET Titan, nu îmi pot permite și nu voi permite ca cetățenii Bucureștiului să aștepte o perioadă de minim 4 ani pentru o eficientizare vizibilă a serviciului în zona sectorului 3.

În acest sens, pentru a echilibra rețeaua și pentru a evita sincope majore în sistem în perioada următoare, Termoenergetica a demarat o acțiune de închiriere și instalare de capacități provizorii de producție de agent termic pe amplasamentul fostului CET Titan”, a spus, pe pagina sa de facebook, Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica.

“Această acțiune reprezintă una dintre soluțiile pe termen scurt ce vizează îmbunătățirea situației furnizării apei calde și a căldurii în București prin mărirea capacității de producție. Am mai spus și repet: sistemul de termoficare din București se află în stare gravă, nu putem rezolva peste noapte o problemă care vine de mult timp în urmă, însă putem găsi acele soluții care să ne ajute să îmbunătățim situația, iar cetățenii să simtă că prin voință și interes se poate face ceva pentru acest sistem și pentru comunitate”, a mai afirmat Crețu.

O idee mai veche

Instalarea de astfel de capacități este o idee de anul trecut, pentru a se asigura o sursă suplimentară de energie termică pentru rețeaua Capitalei. La acea vreme, se vorbea despre mai multe cazane ignitubulare, care ar fi urmat să fie amplasate în incinta CET-urilor (s-a vorbit despre CET Sud și Grozăvești) și se vor “mufa” la capacitățile existente pentru a se putea asigura mai mult agent termic în rețea.

Amintim că pe amplasamentul din Titan se are în vedere construirea unei noi centrale în cogenerare cu putere instalată de 40 MW și 250 Gcal/h, proiectul fiind gestionat de către Titan Power, companie deținută de SAPE SA și Electrocentrale Grup, ambele controlate integral de către Ministerul Energiei.

 

1 Comment

  1. Foarte bine ca mai faceti ceva, dar cam tarziu.
    Cum veti rezolva problema emisiilor de gaze – CO2 si NOx , avand in vedere cerinta UE de reducere a acestor emisii.

    V-ati gandit la solutia EE produsa de reactoare nucleare mai mici, care nu necesita racire cu apa?
    Asemenea reactoare se livreaza, in prezent, la…….pachet, in containere, putand fi amplasate in apropierea orasului.
    Tehnologia n-a stat pe loc niciodata, de-a lungul istoriei civilizatiei umane.
    N-ar strica sa va grabiti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *